Ons eerste “huis”

Vriendin en ik zijn vrij snel gaan samenwonen nadat wij elkaar leerden kennen. Wij woonden eerst nog allebei in een studentenhuis. Maar er komt een tijd dat je niet meer tegen de zooi van je huisgenoten wil aankijken, niet meer wil wachten om de douche te gebruiken en het niet meer leuk vindt om om drie uur ‘s nachts wakker gemaakt te worden, terwijl je een paar uur later naar je werk moet. Wij waren beiden klaar om te vertrekken maar wij waren nogal verwent qua buurt. Op dat moment woonden wij dicht bij het centrum op een AAA-locatie van onze stad. Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam Oud-Zuid. Gelukkig kregen wij een mooie kans om twee aangrenzende kamers te huren in een mooi oud pand op loopafstand van het centrum. Er zaten wel een paar nadelen aan:

 1. Er waren twee huisgenoten
 2. De kamers waren samen niet groter dan 32 m2!

Gelukkig hadden de twee huisgenoten ook gewoon een baan en zagen wij de kleine ruimte als een uitdaging om het samenwonen uit te proberen. Het bleek een goeie test, wij hebben in dit huis een fantastische overgang kunnen maken van ons studentenbestaan naar het “echte” leven. Na drie jaar kwamen er weer studenten wonen en waren wij ook toe aan de volgende stap.

“Slimmer kopen”

Kopen leek voor ons een logische stap, maar wij hadden nauwelijks eigen geld. We hadden allebei wel een inkomen. Vriendin had een vast contract en ik een (derde)jaarcontract. Met de huizenprijzen in de buurt van <250.000,- waar wij woonden was het niet mogelijk (in ieder geval niet wenselijk) om een huis te kopen. Gelukkig kwam vriendin een nieuwe regeling op het spoor, het zogenaamde “slimmer kopen”.

In 2010 zaten de woningcoöperaties krap bij kas en verkochten ze via deze regeling oude huurwoningen. De coöperaties boden volgens de marktwaarde de oude huurwoning aan en gaven de mogelijkheid op korting op de aanschafprijs. De korting kon op dat moment oplopen tot 35%.

Voorbeeld 1: een huis van 200.000,- werd dus aangeboden voor 130.000,- (200.000,-*0.65).

Bij de verkoop was de koper verplicht akkoord te gaan met o.a. de volgende voorwaarden;

 1. Een potentiële koper moet zich inschrijven en het huis wordt door middel van loting aangeboden.
 2. De woning mag in de toekomst niet verhuurd worden door de verkoper.
 3. De woning moet bij verkoop weer aangeboden worden aan de coöperatie waarbij de coöperatie een terugkoopverplichting heeft.
 4. De coöperatie houdt een aandeel van 2x de korting (maar maximaal 50%) van de waardevermeerdering of waardevermindering.
 5. Eventuele waardevermeerdering aan het huis aangebracht door de koper is 100% voor de koper bij de verkoop.
 6. Bij verkoop wordt de marktwaarde en de waardevermeerdering door verbouwing aan het huis door een onafhankelijke taxateur vastgesteld.

Hieronder een rekenvoorbeeld in het geval van een waardevermeerdering en verbouwing:

Voorbeeld 2: huis van “voorbeeld 1” wordt na een aantal jaar wonen bij verkoop getaxeerd op 230.000,- en de waardevermeerdering door verbouwing blijkt 10.000,-. Het huis is dus op zichzelf 20.000.- meer waard geworden. Dan betaalt de coöperatie 130.000+10.000+(20.000*0.5)= 140.000,- aan de verkoper.

Hieronder nog een rekenvoorbeeld in het geval van waardevermindering en verbouwing:

Voorbeeld 3: huis van “voorbeeld 1″wordt na een aantal jaar wonen bij verkoop getaxeerd op 180.000,- en de waardevermeerdering door verbouwing blijkt 10.000,-. Het huis is dus op zichzelf 30.000,- minder waard geworden. Dan betaalt de coöperatie 130.000+10.000+(-30.000*0.5)= 125.000,- aan de verkoper.

Voor ons was de bovenstaande regeling interessant omdat wij zo met een kleinere lening toch in aanmerking konden komen voor een woning in “onze wijk”. Daarnaast waren wij niet bezig met speculeren op waardevermeerdering en vonden wij de terugkoopverplichting van de coöperatie juist wel een veilig idee.

Ons “nieuwe” huis

Na het ontdekken van deze regeling hebben wij ons vier keer ingeschreven en werden wij niet ingeloot. Na elke bezichtiging waren we enthousiast en was de teleurstelling dan ook groot als wij niet gekozen werden. De vijfde keer rekende wij nergens meer op en was de bezichtiging niet meer dan vlug even naar binnen en inschrijven. De bedenktijd was volgens mij niet meer dan een paar weken na de loting. Het huis dat wij mochten kopen was een jaren 30 benedenwoning met balkon en tuin op het zuiden. Er was in het huis al meer dan 30 jaar niets meer aan gedaan en dat was te zien. Verbouwen was noodzakelijk. Na twee spannende weken met veel bezichtigingen met verschillende experts, gingen wij het avontuur aan. Dit bleek achteraf een heel goede zet. Op dit moment zijn wij erg blij met ons huisje en het ziet ernaar uit dat we de komende jaren hier nog wel even zullen blijven.

Het huis was getaxeerd op 235.000,- en wij betaalde met de korting 152.750,-.

In totaal hebben wij een hypotheek genomen van 180.000,- voor de verbouwing en de kosten koper. Maar over de hypotheek schrijf ik de volgende keer :).

Ons huis
Share
Getagd op:                        

3 gedachten over “Ons huis

 • 03/01/2017 om 17:05
  Permalink

  Mooi systeem om relatief goedkoop een woning te bemachtigen (met opwaards potentiaal!), kwam er vandaag toevallig ook eentje tegen met zoeken naar vastgoed. Kreeg je 15% korting. Net echt voor ons van toepassing, aangezien we voor investering gaan ipv er zelf wonen. Maar als je zelf wat zoekt is het een prima methode.
  Slimme actie van jullie!

  Beantwoorden
  • 03/01/2017 om 19:38
   Permalink

   Bedankt! Helaas zijn de prijzen niet opwaards gegaan :(,maar hiermee is de schade wel beperkt. De regelingen zijn ook wat veranderd in de loop van de jaren. Ik heb verschillende voorwaarden en verschillende percentages gezien. Die van ons vielen nogal gunstig. Helaas kunnen wij bij een eventuele verhuizing het huis niet verhuren! Maar leuk dat je het stuk gelezen hebt!

   Beantwoorden
 • 04/01/2017 om 08:37
  Permalink

  Bijzondere regeling, kende hem niet. Jammer dat het niet verhuurd mag worden (maar ook wel begrijpelijk).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.