Door het schrijven van dit blog ben ik mij van een aantal dingen bewust geworden. Een van die “aha” momenten was het besef dat wij oververzekerd zijn voor onze hypotheek. Wij hebben voor beide delen van onze hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (zie “onze hypotheek”).  Een van de lezers vroeg zich terecht af waarom ons een ORV is aangesmeerd voor het aflossingsvrije deel. Ik kan alleen maar toegeven dat het ons inderdaad aangesmeerd is. Wellicht dat het een voorwaarde was van de hypotheekgever om risico af te dekken. Wij vonden op het moment van afsluiten in ieder geval alles goed. Onwetendheid is duur als je bij een “adviseur” zit.

Het is tijd om er iets aan te doen!
De ORV binnen onze spaarhypotheekverzekering maakt deel uit van het pakket en kan niet losgekoppeld worden (stom). Maar gelukkig daalt de bijdrage wel naarmate de waarde van de verzekering stijgt. De ORV van onze aflossingsvrije hypotheek dekt nog steeds het volledige bedrag van  80.000,-. Aangezien wij dit deel al tot 31.000,- hebben verlaagd is deze dekking helemaal niet nodig.

Verlagen of opzeggen? 
Omdat ik 31.000,- toch nog een hele smak geld vind, heb ik er toch voor gekozen om de verzekering in ieder geval nog één jaar te houden. De ORV is niet heel erg duur en het plan is om de aflossingsvrije hypotheek binnen drie jaar af te lossen. Ik weet dat het aanhouden van de verzekering geen logische keuze is, want ik zou bij het aannemen van een nieuwe hypotheek niet opnieuw voor een volledige dekking kiezen. Maar het gevoel dat mijn vriendin bij mijn overlijden op dit moment helemaal hypotheekvrij zou zijn, vind ik wel geruststellend (Ik doe het dus voor “the warm and fuzzies”). Het goede van het schrijven van dit blog is dat ik hier “met de billen bloot moet” en ook alle irrationele beslissingen moet toelichten. Aangezien Vriendin dit blog ook leest, geeft dit in ieder geval wel weer een opening om dit met elkaar te bespreken. Wellicht  kunnen jullie ons overtuigen om meer risico te nemen. Misschien dat wij, met een beetje aanmoediging, het volgend jaar wel aandurven om deze verzekering op te zeggen.

De kosten:

 DekkingKwartaalpremieMaandpremie
Verschil:23,477,83
Oude situatie80.000,-46,3415,45
Nieuwe situatie30.000,-22,877,62

De kosten zijn dus niet verschrikkelijk hoog, maar de besparing van € 7,83 over heel veel jaren kan wel oplopen :). Het is ook een beetje een principekwestie, ik wil gewoon niet betalen voor iets wat ik echt niet nodig heb. Ik had dit natuurlijk al jaren eerder moeten doen. Als ik dit ieder jaar had gedaan bij elke € 10.000,- aflossing, had dit ons de afgelopen zeven jaar in totaal ongeveer € 375,- bespaard. Dat is toch serieus geld. Als alles een beetje goed loopt, zijn we over drie jaar deze hypotheek inclusief ORV helemaal kwijt.

Het gedoe
Wat mij wel elke keer opvalt bij deze zaken is hoeveel gedoe het is om dit bij de verzekering aan te passen. Wanneer ik contact opneem met onze verzekeraar, verwijzen ze ons door naar onze tussenpersoon. Wanneer ik de vragen bij de tussenpersoon neerleg, heeft hij zelden direct antwoord. Deze tussenpersoon zorgt dus alleen voor vertraging. Meestal is deze vertraging niet meer dan een week, maar ik snap niet waarom ik niet direct contact op kan nemen met de verzekeraar. In het geval van de aanpassing van de ORV moest er weer een brief gestuurd worden die wij dan moesten ondertekenen en weer terug moesten sturen via de post. Ik heb echt het gevoel dat dit werkverschaffing is om de klant te weerhouden een aanpassing te doen. Waarschijnlijk maakt de verzekeraar bij ontvangst van de brief direct een scan. Het aanpassen van mijn zorgverzekering kan toch ook gewoon binnen een half uur en volledig digitaal? Echt duurzaam en modern is deze manier van werken in ieder geval niet.

Aanpassing overlijdensrisicoverzekering
Share
Getagd op:                                

2 gedachten over “Aanpassing overlijdensrisicoverzekering

 • 16/01/2017 om 22:02
  Permalink

  Wat goed dat je meteen actie onderneemt! Natuurlijk prima om hem door te laten lopen als je je daar goed bij voelt. Bij ons stond in de voorwaarden dat als je versnelt aflost en de verzekering uiteindelijk tot uitkering over moet gaan, dat dan maximaal de restant hypotheekschuld uitgekeerd wordt en je dan de teveel betaalde premie (in jouw geval dus € 375) alsnog terug krijgt, dat vond ik helemaal belachelijk!
  Stom dat je helemaal niks kan met de ORV in de spaarhypotheek, en stom dat je verplicht naar de je tussenpersoon moet. Ik neem ook altijd rechtstreeks contact op met hypotheekverstrekker/verzekeraar, soms word ik ook naar de tussenpersoon gestuurd, maar de (on)mogelijkheden krijg ik meestal wel te horen.

  Beantwoorden
  • 16/01/2017 om 22:43
   Permalink

   Das een lekkere regeling voor de verzekeraar, bij niet uitbetalen dus de volledige “voor niets betaalde” premie incasseren! Ik ben benieuwd hoeveel mensen op deze manier “genaaid” worden doordat ze liggen te slapen, landelijk toch zeker aardig wat miljoenen. Bedankt voor de reactie en geruststellend dat ik niet de enige ben die last heeft van zijn tussenpersoon.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.