Regelmatig vragen huizenbezitters zich af; Wat is mijn huis eigenlijk waard?
Dan is het natuurlijk mogelijk om een makelaar of taxateur advies te vragen. Maar veel leuker is het om het zelf uit te zoeken.

Op het internet zijn verschillende websites waar je een inschatting kan laten maken van de waarde van jouw woning. Maar wat als je vorig jaar een nieuwe keuken hebt geplaatst? Of als je vier jaar geleden het dak hebt vernieuwd?

Omdat ik het leuk vind om te knutselen in Excel heb ik een tool gemaakt waarmee je kan schatten hoeveel jouw woning waard is. Deze tool maakt gebruik van vier soorten gegevens.

  1. Basisgegevens als de aanschafwaarde van het huis en datum van overdracht
  2. De indexcijfers van het CBS voor bestaande koopwoningen
  3. Een inschatting van de onderhoudskosten van het huis
  4. Gegevens van grote verbouwingen en groot onderhoud

Nu zijn er natuurlijk nog wel meer indicatoren die de waarde van een woning kunnen bepalen. Denk aan veranderingen in- of populariteit van de buurt of straat. Maar deze laten zich moeilijk doorrekenen. Ik heb de bovenstaande indicatoren gebruikt om een inschatting te kunnen maken van de waarde van de woning op “dit” moment. Dat wil zeggen op de seconde nauwkeurig! Dat is natuurlijk compleet zinloos en onrealistisch, maar wel leuk om te maken. Het is dan ook belangrijk om deze tool niet te serieus te nemen.

Ik zie deze tool meer als codeerexperiment. Ik hou ervan om mezelf een uitdaging te geven en mij er helemaal in vast te bijten. Dit heeft geleid tot codes als:

=ALS(Invoer!$D$36;(ALS(ALS($C20<Invoer!$D$37;0;(ALS(Invoer!$D$37=$C20;Invoer!$D$36+(((((12-Invoer!$D$38)/12)*365)*($G$6)));ALS(P19>0;P19+(365*$G$6);0))))<0;0;ALS($C20<Invoer!$D$37;0;(ALS(Invoer!$D$37=$C20;Invoer!$D$36+(((((12-Invoer!$D$38)/12)*356)*($G$6)));ALS(P19>0;P19+(365*$G$6);0))))));0)

Het is even gepriegel maar wel kicken als het werkt! De langste code om tot één uitkomst te komen is 3299 tekens lang (een code die zich veertig keer herhaalt). Het kan ook best wel zijn dat er nog wat foutjes in zitten, dus als iemand een foutje opmerkt, hoor ik het graag. Voor zover ik kon zien werkt het. Het lijkt mij ook leuk als iemand bij de verkoop van zijn huis deze tool gebruikt en laat weten in welke mate de Excel-tool ernaast zat.

Het Excelbestand is te downloaden van de volgende pagina:

Excel-tool geschatte waarde woning

Op deze pagina staat ook een uitgebreide handleiding.

Wat is je woning waard? (Excel)
Share
Getagd op:                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.