Lage maandlasten zijn natuurlijk erg fijn om te hebben. Maar om echt vrij te zijn, heb je vermogen nodig. Het is immers niet realistisch om uit te gaan van een kosteloos bestaan. Hoewel onze focus op dit moment ligt bij het aflossen van onze hypotheek, ben ik aan het proefdraaien met indexbeleggingen. In deze post zal ik proberen uit te leggen welke keuzes ik tot nu toe heb gemaakt.

Het gaat mij niet lukken om alles in één keer te beschrijven. Daarom zal het een serie van berichten worden.

Wat is indexbeleggen?
Een indexfonds is een pakket aandelen dat qua samenstelling zoveel mogelijk lijkt op de samenstelling van de markt of een deel daarvan. Dus wanneer je geld in een indexfonds inlegt, koop je een deel van de markt. Vaak probeert een indexfonds een bepaalde beursindex na te bootsen. Denk aan de AEX of Dow Jones. De AEX is afgesproken set aandelen. De waarde van deze aandelen bepalen de koers van de AEX. Wanneer je in een indexfonds zou inleggen dat gebaseerd zou zijn op de AEX, dan koop je eigenlijk alle aandelen die ook in de AEX vertegenwoordigd zijn. Het zal dan ook niet verassen dat de koers van een dergelijk indexfonds de koers van AEX nauwkeurig zal nabootsen.

Waarom indexbeleggen?
Spreiding is belangrijk bij investeringen. Dit dempt het risico. Wanneer je aandelen hebt van vier verschillende bedrijven hebt en er gaat er één failliet, dan ben je direct een kwart van je portefeuille kwijt. Bij een indexfonds wordt de inleg verdeeld over veel verschillende aandelen en is spreiding dus gegarandeerd. De mate van spreiding hangt af van het indexfonds. De spreiding kan gaan over; het aantal verschillende aandelen, de verhouding obligaties versus aandelen of het internationale karakter van het fonds. De spreiding is voor mij een belangrijke reden om een indexfonds te verkiezen boven individuele aandelen.

Actief of passief?
Bij beleggen heb je grofweg twee strategieën: actief en passief beleggen. Bij actief beleggen probeer je aandelen te kopen als de prijzen laag zijn en te verkopen als de prijzen hoog zijn. Hierbij is het belangrijk dat je de markt goed in de gaten houdt en zelf goed geïnformeerd bent over alle ontwikkelingen op de beurs. Bij passief beleggen koop je aandelen voor een lange periode. Daarbij heb je het vertrouwen nodig dat de economie op de lange termijn zal groeien en jouw investering dus over een lange termijn geld zal opbrengen.

Voor mij is actief beleggen geen optie. Ik heb geen tijd en geen zin om dag en nacht bezig te zijn met het volgen van de beurs. Voor mij is het gokgehalte veel te hoog. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat maar een klein deel van de actieve beleggers (10%) het lukt om een passieve index te verslaan. Bij professionele beleggers ligt het percentage iets hoger (20%). Ik ga er vanuit dat ik niet bij deze 10% hoor.

Lage kosten
Een belangrijke reden voor het succes van passieve beleggingen zijn de lage kosten. Doordat de actieve belegger voor elke transactie kosten maakt, is hij op de lange termijn vaak duurder uit. De strategie van de passieve belegger is “buy and hold”. Omdat brokers (handelaren in indexfondsen) naast transactiekosten ook jaarlijkse kosten rekenen, is het belangrijk om een gedegen keuze te maken voor een goedkope aanbieder. Blogger overgeldzaken berekende dat  1,5% verschil in kosten met een maandelijkse inleg van 1000,- over dertig jaar kan oplopen tot een verlies van € 500.000,-. Dit komt door het welbekende rente op rente effect.

Welke aanbieder heb ik gekozen?
Ik heb mij verdiept in de verschillende Nederlandse aanbieders van indexfondsen. Op verschillende blogs komen twee namen vaak naar voren: Meesman en DeGIRO. Deze twee aanbieders staan voornamelijk bekend om hun lage kosten. Qua kosten lijkt DeGiro de meest aantrekkelijke partij, maar ik heb gelezen dat DeGiro effecten uitleent. Dat houdt in dat DeGiro risico’s neemt met het geld van de eigen beleggers. Aangezien ik dit risico persoonlijk niet goed kan inschatten, valt deze partij vooralsnog voor mij af.

Mijn portefeuille bij Meesman en de werkwijze van deze aanbieder zal ik volgende week beschrijven. Laat vooral je vragen achter, zodat ik ze bij in het volgende bericht over dit onderwerp kan beantwoorden.

Update; mr fob berekende vandaag dat DeGiro veel voordeliger is. Ik zal dit de komende weken verder bestuderen. Ook las ik dat het mogelijk is om het uitlenen van effecten tegen te gaan door een zogenaamd custody account te nemen.

Indexbeleggen (1)
Share
Getagd op:                                            

2 gedachten over “Indexbeleggen (1)

 • 06/03/2017 om 08:54
  Permalink

  Voor de meeste mensen is een index fonds idd de beste oplossing om te beginnen (en door te gaan voor de lange termijn natuurlijk) met investeren.
  Nu hebben we toevallig net gisteren avond, onder andere naar aanleiding van de post van Mr FOB, het hele index fonds verhaal weer eens bekeken. Maar het lijkt erop dat we misschien de stekker uit meesman gaan trekken om het te vervangen met meer dividend aandelen en vastgoed. Dit is een risico wat betreft rendement, maar de cash-flow wordt voor ons steeds belangrijker omdat we dichter tegen FO aan beginnen te komen.
  Met een beurs correctie ergens in de komende maanden of jaren, lijkt dit ons (voor onze situatie) een betere strategie.

  Beantwoorden
  • 06/03/2017 om 15:19
   Permalink

   Gezien de fase waar jij inzit, is cashflow inderdaad een prima keuze. Het dividend wat jij elke maand binnenhaalt is indrukwekkend. Een deel van mijn plan is om in de toekomst ook de stap naar vastgoed te gaan maken. Iets tastbaars past waarschijnlijk beter bij mij. De berekeningen van MR FOB vind ik nog lastig te interpreteren omdat hij niet echt dezelfde fondsen vergelijkt. Ik heb al zelf een vergelijking gemaakt waar ik alleen naar de kosten kijk, en daar zie ik dat DeGiro er inderdaad beter uitkomt, maar niet met de enorme percentages als in de berekening van Mr. Fob. Daarover later meer. Ik ben blij dat ik nu al begonnen ben met experimenteren, want ik leer elke week weer bij.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.