Het blogartikel van MrFOB over zijn vergelijking tussen Meesman en DeGiro heeft mij aan het denken gezet. Hij stelt in zijn blog dat DeGiro in vijf jaar tijd 11.9% meer oplevert. Aangezien ik zelf bij Meesman ben ingestapt schrok ik daar nogal van. Ik ben daarom zelf aan het rekenen geslagen en kom toch tot een andere conclusie.

Bij deze een oproep aan mijn lezers; kloppen mijn berekeningen wel?

De vergelijking
Omdat DeGiro en Meesman niet dezelfde fondsen aanbieden heeft MrFOB fondsen vergeleken die enigszins op elkaar lijken. Maar omdat elk fonds toch anders is, heb ik hier mijn twijfels bij. Het kan namelijk zo zijn dat de fondsen van MrFOB meer fluctueren en het hierdoor wellicht geen goede vergelijking is. De afgelopen vijf jaar hadden voornamelijk een opwaartse trend en fondsen met een hoger risicoprofiel hebben hier meer van geprofiteerd. Ik denk trouwens wel dat DeGiro betere keuzes biedt dan het bescheiden aanbod van Meesman. Er is bij DeGiro in ieder geval méér keus.

Ik wilde vooral weten welke aanbieder qua kosten het beste uit de bus zou komen zonder te kijken naar de resultaten van de fondsen. Hiervoor heb ik een Excel tool gemaakt.

De gegevens
Voor beide aanbieders heb ik de kosten op een rijtje gezet. Vervolgens ga ik uit van een jaarlijkse inleg. Elk jaar groeit het vermogen op twee manieren;

 1. De waardegroei van het fonds
 2. Dividenduitkeringen

Met deze gegevens is uit te rekenen hoe de verschillende aanbieders na dertig jaar zouden presteren bij gelijk presterende fondsen.

 

Meesman de kosten:

Jaarlijkse kosten van 0.50%
Deze kosten worden verrekend met de waardegroei van het fonds.

Transactiekosten 0.25%

Elke keer als je geld in of uit het fonds haalt, kost dit een kwart procent. Deze kosten worden ook gemaakt bij de herinvestering van het dividend.

 

DeGiro de kosten

Fondskosten 0.09%
Deze kosten verschillen per fonds, ik heb hiervoor de fondskosten genomen uit het voorbeeld van MrFOB (VXUS).

Valutakosten 0.10%

Bij elke transactie rekent DeGiro kosten voor het omzetten van euro’s naar dollars. Volgens mij betaal je bij het uitbetalen en herinvesteren twee keer de valutakosten. Ik hoor graag van jullie als dit niet zo is.

Opzetten van handelsmogelijkheid € 2,50
Om gebruik te mogen maken van een buitenlandse aanbieder moet je per aanbieder jaarlijks 2,50 euro betalen.

Dividendlekkage 0.12%
Doordat Nederland niet met alle landen binnen een fonds handelsverdragen heeft, wordt er belasting betaald over het uit te betalen dividend. Deze belasting is niet terug te vorderen en is dus een mindering op de te ontvangen dividenduitkering. Ook dit percentage verschilt per fonds. Ik heb hier ook vastgehouden aan het voorbeeld van de VXUS met een dividendlekkage van 0,12%.

Dividendkosten € 1,00 (4x per jaar) + 3,00% van dividend (maximaal 10,00%)
Om er zeker van te zijn dat DeGiro geen effecten uitleent, is het mogelijk om een zogenaamd “custody account” te nemen. De kosten worden ingehouden van het dividend. De maximale kosten die worden ingehouden is 10% van het dividend.

Met de bovenstaande gegevens is het mogelijk om verschillende scenario’s uit te rekenen over dertig jaar.

 Dividend 2.0 %
Rendement 5.0%
Dividend 2.0%
Rendement 10.0%
Dividend 2.5%
Rendement 5.0%
Dividend 2.5%
Rendement 10.0%
WinnaarDeGiroDeGiroMeesmanMeesman
Meesman82.212,65207.763,1989.865,64228.786,05
DeGiro87.413,90222.154,9095.345,99243.970,02
Verschil-5.201,26-14.391,715.480,3615.383,96

Wat meteen opvalt natuurlijk zijn de grote verschillen tussen 5% en 10% groei. Dat is de magie van rente op rente. Daarnaast valt op dat bij een hoger percentage aan dividenduitkeringen Meesman het beste uit de bus komt. Ik had dit zelf niet verwacht. Nu is aan jullie de vraag; klopt dit? Ik ben vooral onzeker over mijn berekeningen met de valutakosten van DeGiro. Als je op het logo hieronder klikt, kan je mijn Exceltool erbij pakken.

update:

Na wat feedback van MrFOB (zie hieronder) kwam ik erachter dat ik in mijn excelbestand een aantal fouten had gemaakt. Daarnaast gaf hij als tip om de vergelijking te maken met de kosten van een ander indexfonds van DeGiro. Namelijk een fonds dat gebaseerd is op dezelfde index. Dit is inderdaad wel zo eerlijk. De kosten voor dit zogenaamde MSCI fonds zijn wat anders gestructureerd. Dit fonds betaalt namelijk geen dividend uit maar herinvesteert het automatisch. Daar staat tegenover dat de fondskosten hoger zijn (0.20%) en het dividendlekkage iets hoger (0,24%).

Na een aantal correcties kom ik tot de conclusie dat DeGiro duidelijk de goedkoopste blijkt te zijn. Over een looptijd van 30 jaar loopt dit op tot een significant verschil. Zie hiervoor de onderstaande tabel.

 VXUS
Rendement 5%
VXUS
Rendement 10%
MSCI
Rendement 5%
MSCI
Rendement 10%
Verschil-7.096,32-19.601,72-8.428,57-23.146,22
Meesman82.212,65207.763,1982.212,65207.763,19
DeGiro89.308,97227.364,9190.641,22230.909,42

 

De grote verschillen

Ik moet er wel bij vertellen dat de looptijd van 30 jaar het verschil wel erg groot maakt. Het grote verschil ontstaat voornamelijk in de laatste paar jaar door het rente op rente effect. Als je kijkt naar de waardeontwikkeling in een grafiek dan zie je dat er pas na 13 jaar een verschil is van ongeveer 1 jaarinleg. Maar aan de andere kant, 1 jaarinleg is natuurlijk wel serieus geld.

Of ik ga overstappen naar DeGiro weet ik nog niet. Ik moet er nog wat nachtjes over slapen. Voor mij spelen er meerdere argumenten mee, zo zijn transparantie en vertrouwen ook erg belangrijk. Maar de getallen liegen er niet om.

De aangepaste exceltool is hieronder te gebruiken. Als er nog meer foutjes in zitten hoor ik het graag.

Meesman of DeGiro? Wie is goedkoper?
Share
Getagd op:                                                    

7 gedachten over “Meesman of DeGiro? Wie is goedkoper?

 • 07/03/2017 om 08:33
  Permalink

  Ik beleg ook bij DeGiro maar heb juist niet voor het custody account gekozen vanwege de hoge kosten voor dividenduitbetaling. Wel zit ik erover te denken om eens in de zoveel tijd de portefeuille over te laten zetten naar mijn bank, waar ik toch al een beleggingsrekening heb ivm een aantal fondsen waarin ik beleg.
  Dan kan ik gebruik maken van de lage transactiekosten en later van de zekerheid van het echt bezitten van de aandelen.
  De bank vergoed namelijk 1x per jaar een bepaald bedrag in een zogenaamde overstapservice..

  Beantwoorden
  • 07/03/2017 om 22:27
   Permalink

   Dat is natuurlijk een legitieme strategie, maar ik ben bang dat de transactiekosten/valutakosten wellicht het voordeel teniet gaan doen. Heb jij dit al eens doorgerekend? Ik lees op verschillende sites dat mensen zich niet druk maken over het uitlenen van effecten, maar ik blijf het een rare constructie vinden.

   Beantwoorden
 • 07/03/2017 om 09:11
  Permalink

  Heb je rekening gehouden met of VXUS wel dividend uitkeert? Ik meen me te herinneren dat dit namelijk niet het geval is, dwz het wordt direct opnieuw geïnvesteerd door het fonds zelf, dus dan spelen de valutakosten van DeGiro veel minder mee. Waarom vergelijk je met VXUS en niet de VXUS/VT combi? Die komt qua wereldwijde dekking meer overeen met Meesman en heeft gemiddeld genomen lagere kosten.

  Ik zit overigens zelf bij Meesman, omdat ik nog onder de VRH grens zit is dit qua dividendbelasting voor mij gunstiger (W8BEN is alleen verrekenbaar met box3). Bovendien vond ik DeGiro nog een beetje griezelig door dat uitlenen van aandelen, maar als je dat risico kunt afdekken is het wellicht interessant. Uiteindelijk wil ik wel graag boven die VRH uitkomen, natuurlijk.

  Beantwoorden
  • 07/03/2017 om 22:32
   Permalink

   Mijn aannamen over het dividend van de VXUS bleken te kloppen (zie de reactie van MrFOB) hieronder. Ik heb nu een extra vergelijking gemaakt met de MSCI World tracker van DeGiro. Dit blijkt een betere vergelijking. Ik ben ook nog niet zover dat wij boven de VRH uit gaan komen. Maar omdat wij op dit moment de nadruk leggen op aflossen gaat dat nog wel even duren. Ik moet nog goed nadenken over mijn besluit. Maar het simpele en overzichtelijke van Meesman blijft mij wel aanspreken.

   Beantwoorden
 • 07/03/2017 om 10:17
  Permalink

  Hey Gelddromer, leuk dat je op mijn post voortborduurt!

  Allereerst klopt je aanname dat je bij dividenduitkering en herbelegging 2×0.1% over het dividend aan valutakosten betaalt. Dat is bij een gemiddeld jaarlijks dividend van 2% dus 2*0.1%*2% = 0.004% aan kosten, vrijwel verwaarloosbaar dus. Heb je de 0.1% goed in je excel zitten en niet als 0.1?

  De valutakosten van Meesman zijn niet direct zichtbaar omdat het fonds in euro’s genoteerd staat. Het onderliggende Northern Trust fonds is echter in dollars, daar zullen vrijwel zeker valutakosten in rekening gebracht worden. Hoeveel is mij onbekend. Lastig vergelijken dus. Daarom vergelijk ik netto rendementen in mijn vergelijk 2, waarbij ik voor beide aanbieders een MSCI World tracker vergelijk. Daar zit alles in, ook de onzichtbare kosten. Kun je daar niet beter naar kijken in plaats van de erg verschillende VXUS met Meesman Indexfonds Wereld Aandelen vergelijken om een kostenvergelijk te maken?

  Mijn vergelijk 1 van VTI/VXUS met Meesman Wereld/Opkomende landen is niet zozeer bedoeld als kostenvergelijk maar om helder te maken dat je via Meesman deels aan het sectorbeleggen bent in plaats van wereldwijd gespreid naar marktkapitalisatie. Dat vond ik verrassend. Daar is niets mis mee, zolang je het je maar beseft. Zo zit je bijvoorbeeld duidelijk zwaarder in de meer beweeglijke opkomende markten dan naar marktkapitalisatie gerechtvaardigd is. Die hebben de afgelopen 5 jaar relatief slecht gepresteerd (gedoe met China en Rusland). Mede daardoor ook het grote verschil in prestaties over de afgelopen 5 jaar.

  Beantwoorden
  • 07/03/2017 om 12:58
   Permalink

   Even snel een berichtje tijdens de lunch op het werk;

   Bedankt voor jullie reacties! Vanavond volgen uitgebreide reacties op jullie vragen en tips. Ik heb al wel geconstateerd dat een flink foutje heb gemaakt in de formule voor het berekenen van de dividend van DeGiro. Zo heb ik inderdaad 1 keer ipv 0.001%, tien procenten genomen. (oeps) :). Bedankt MrFOB! Meesman blijkt het er inderdaad minder goed vanaf te brengen. Ik zal vanavond de Excelsheet aanpassen. Tot vanavond!

   Beantwoorden
   • 07/03/2017 om 22:38
    Permalink

    Zo…. de aangepaste versie staat online. Nog bedankt voor je toelichting en hulp. Er bleken achteraf nog meer foutjes te zitten in de berekeningen, als het goed is heb ik ze eruit gehaald. De conclusie is inderdaad dat DeGiro de goedkopere aanbieder blijkt te zijn. Daarnaast hebben ze meer aanbod, waarmee je een grotere spreiding kan bereiken. Ik ben echt blij met alle informatie, het helpt me echt de materie beter te begrijpen en slimmere keuzes te maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.