Op dit moment ben ik aan indexbeleggen via meesman.nl. Via deze online beleggingsaanbieder heb je de keuze uit vijf verschillende indexfondsen. Wat een indexfonds precies is kan je teruglezen in het bericht Indexbeleggen (1). In dit bericht zal ik mijn portefeuille beschrijven en mijn ervaringen tot nu toe.

Waarom experimenteren?
Mijn ouders kozen in de jaren negentig ervoor om te starten met beleggen. Al snel kregen ze te maken met het uiteenspatten van de internetzeepbel. Na deze heftige ervaring zat de schrik er thuis goed in. Ik heb nooit precies geweten hoeveel geld dit heeft gekost. Wellicht viel het allemaal wel mee, maar mijn argwaan tegenover de aandelenmarkt is daar wel ontstaan.

Omdat ik van nature geen gokker ben (zeg maar gerust risicomijdend), is de handel in aandelen voor mij best spannend. Ik heb liever iets tastbaars en een indexfonds blijft toch redelijk abstract. Op termijn denk ik dat vastgoed beter bij mij past, maar voordat we de stap kunnen maken naar vastgoed is er eerst vermogen nodig.

Over drie jaar hebben wij een groot deel van onze hypotheek afgelost. Daarna is het ons plan om dit vermogen snel op te bouwen tot wij ons eerste huurwoning kunnen aanschaffen. Dit geeft mij drie jaar om te experimenteren met verschillende investeringsmogelijkheden. Het investeren in indexfondsen is er één van.

 

Meesman
Door verschillende blog’s die ik gelezen heb, kwam ik er al snel achter dat twee zaken erg belangrijk zijn bij beleggen. Spreiding en lage kosten. Met spreiding zorg je ervoor dat de risico’s van een volgende zeepbel enigszins vermeden of verzacht worden. Lage kosten zorgen ervoor dat je eventuele winsten niet hoeft af te dragen aan “financiële dienstverleners” zoals bijvoorbeeld bij de welbekende woekerpolissen. Indexfondsen lijken om deze twee redenen ideaal. Zowel door de spreiding als de lage kosten. Een bijkomend voordeel is dat indexfondsen zeer geschikt zijn voor passieve beleggers omdat ze weinig aandacht vragen.

Na het lezen van aanbevelingen op verschillende blogs heb ik gekozen voor Meesman. Deze aanbieder staat bekend als een betrouwbare partij met lage kosten. Afgelopen maand ben ik erachter gekomen dat zij niet de goedkoopste zijn (zie hiervoor mijn bericht “wie is er goedkoper“). DeGiro is op dit moment de goedkoopste broker met een veel groter aanbod. In de toekomst zal ik ook met deze partij gaan experimenteren.

Meesman heeft een simpele visie op beleggen. Ze spreken zelf van vijf gouden regels;

 1. breed spreiden
 2. lage kosten
 3. niet handelen
 4. kies de juiste beleggingsmix
 5. houd het eenvoudig

Regel 1 t/m 3 heb ik al eerder besproken. Meesman profileert zich hiermee als een investeringsmaatschappij voor de langetermijnbelegger. Het logo van Meesman is dan ook een olifant. Regel vijf is goed terug te zien in het aanbod. Ze bieden maar vijf verschillende fondsen aan en de kosten zijn overzichtelijk en voorspelbaar. Vorige week heb ik geleerd hoe ingewikkeld beleggingskosten kunnen zijn. Het viel niet mee om erachter te komen hoe de kosten van DeGiro eigenlijk werkten.

 

De beleggingsmix
Regel vier is het kiezen van de juiste beleggingsmix. Maar wat is de juiste beleggingsmix? Via meesman heb je twee verschillende soorten indexfondsen. Aandelen en obligaties; met aandelen koop je een deel van het bedrijf, met obligaties koop je schuld van overheden of bedrijven. De obligatiefondsen worden historisch gezien als veilig. Schulden worden meestal door overheden en bedrijven wel afgelost. Daar staat tegenover dat het rendement op deze beleggingen minder hoog zal zijn.

Het voordeel van het mixen van deze twee soorten fondsen is dat eventuele verliezen worden verzacht bij een dalende markt. Obligaties zullen in tijden van recessie als beleggingsalternatief populairder worden, hierdoor zal de waarde waarschijnlijk stijgen. Dit dempt het risico. Meesman beschrijft vijf verschillende risicoprofielen; waarbij 100% obligaties wordt aangemerkt als “veilig” en 100% aandelen als “risicovol”.

Het aanhouden van een beleggingsmix aandelen/obligaties is geen bijzondere aanbeveling. Dit wordt vaker aangeraden door experts. Als je van plan bent om te leven van je beleggingsportefeuille is het gevaarlijk om 100% aandelen aan te houden. Wanneer er op de aandelenmarkt spraken is van een “dip” wordt het opnemen van geld relatief duur. Een veelgebruikte regel is de  “100% min je leeftijd” formule om te bepalen hoeveel procent je portefeuille uit aandelen mag bestaan. Zo voorkom je dat je aan het eind van je carrière teveel risico loopt.

Omdat dit nog maar een experiment is, ben ik gestart met een beleggingsmix van 50/50%.  Hiermee voorkom ik dat ik op de korte termijn de portefeuille moet her-balanceren. Het her-balanceren betekend het opnieuw verdelen van de portefeuille tot de gewenste beleggingsmix. Zoals ik al eerder beschreef is mijn vertrouwen in de aandelenmarkt nog niet zo sterk. Daarnaast lees ik dat we op dit moment op een piek zitten en veel collega bloggers verwachten in de komende jaren een correctie. In het meest gunstige geval komt deze correctie er niet en zal de balans vanzelf verschuiven naar meer aandelen omdat deze meer renderen.

 

Inleg
Bij Meesman is het mogelijk om eenmalig in te leggen (minimaal 10.000,-) of maandelijks. Het voordeel van maandelijks inleggen is dat je de markt niet hoeft te “timen”. Je wil natuurlijk instappen op een moment dat de markt op het laagste punt staat. Maar de grote vraag is natuurlijk “wanneer?”. Aangezien ik geen flauw benul heb wanneer de markt gaat stijgen of dalen, heb ik gekozen om een maandelijks bedrag van € 100,- in te leggen. (Overigens had ik ook geen 10.000,- om in te leggen :)).

Ik heb mij hier gehouden aan de voorbeeldportefeuille “C” met een matig risico.

Aandelen wereldwijd 40%
Het indexfonds “aandelen wereldwijd” volgt de MSCI World Index. Het omvat ongeveer 1650 grote tot middelgrote bedrijven uit 23 ontwikkelde landen. Het fonds wordt beheerd door Northern Trust. Eens per jaar wordt er dividend uitgekeerd, wat vervolgens automatisch wordt herbelegt.

Aandelen opkomende landen 10%
Het indexfonds “aandelen opkomende landen” volgt de MSCI Emerging Markets index. Hij bestaat uit ongeveer 850 aandelen uit 23 opkomende landen wereldwijd. Dit fonds keert het dividend niet uit, maar word door de beheerder direct herbelegd. De beheerder van dit fond is Vanguard.

Obligaties wereldwijd 50%
Dit indexfonds is de “Global Short Fixed Income Fund” van Dimensional. Dit fonds belegt in kortlopende obligaties van bedrijven en overheden met een hoge kredietwaardering wereldwijd.

 

De resultaten;
Ik heb dus het afgelopen jaar elke maand €100,- geïnvesteerd in de bovenstaande fondsen. In de onderstaande tabel is terug te lezen hoeveel mijn investeringen op dit moment waard zijn.

FondsAantalHuidige waardeAanschafwaardeResultaat
Totaal1.702,331.603,9598,37
Aandelen wereldwijd6,8729,95643,9585,99
Aandelen opkomende landen2,4182,62160,0022,62
Obligaties wereldwijd15,2789.76800,00
-10,24

De obligaties hebben het niet goed gedaan. De waarde van de obligaties is zelfs gedaald. Hierdoor kwam ik uit op een verlies voor dat deel van mijn portfolio. De aandelen deden het daarentegen prima. Met behulp van wat excel berekeningen kom ik uit op een jaarlijks percentage van 10,3% voor de gehele portfolio. Voor deze berekening kijk ik naar de individuele jaarlijkse groei van elke maandelijkse inleg.

Het percentage van 10,3 liegt er niet om. Ik ben erg tevreden met deze groei. Als ik voor een belegingsmix was gegaan met meer aandelen, was dit percentage aanzienlijk hoger geweest. Maar ik ben mij er wel bewust van dat het afgelopen jaar toevallig een goed jaar is geweest. Volgend jaar kan zomaar slechter zijn.

De groei heeft zich overigens vooral in de tweede helft van 2016 voorgedaan. Hierdoor heb ik de eerste helft van 2016 relatief goedkoop kunnen inkopen. Doordat de index gestegen is, koop ik nu relatief duur in. Het is misschien gek, maar ergens hoop ik op een sterke daling de komende jaren zodat ik vanaf dat moment weer goedkoop kan inkopen. Ik heb nu nog relatief weinig “skin in the game”.

 

Dienstverlening
Ik ben erg tevreden over de diensten van Meesman. Ze hebben een heldere website en het investeren wordt je op deze manier heel gemakkelijk gemaakt. De portefeuille wordt elke week netjes op tijd bijgewerkt en alle stortingen zijn keurig verwerkt. In de persoonlijke digitale omgeving van de website zijn alle transacties en jaaropgaven te downloaden.

Om de paar maanden ontvang ik een email met daarin de laatste ontwikkelingen. De boodschap blijft in de mails consistent; “passieve investeerders met een buy and hold strategie doen het beter dan actieve beleggers”. Daarnaast ontving ik vorig jaar een uitnodiging voor de jaarvergadering, waarin meneer Meesman persoonlijk een presentatie geeft van de stand van zaken en je eventuele vragen kan stellen. Ik ben dit jaar nog niet  gegaan, maar volgend jaar ben ik zeker geïnteresseerd.

 

Het bijhouden van de ontwikkelingen
Indexbeleggers adviseren om niet te vaak naar je portefeuille te kijken (ongeveer 2x per jaar). Aangezien de strategie is om het geld tientallen jaren te laten staan, is het de kunst om je niet druk te maken over schommelingen op de korte termijn. Ondanks deze aanbeveling vind ik het leuk om elke maand de ontwikkelingen te volgen. Dit doe ik natuurlijk met een zelfgeschreven excel-tool.

Aan het eind van deze maand ga ik proberen mijn Excel-tool te plaatsen waarmee ik de waardeontwikkeling van mijn beleggingsportefeuille bijhoud.

Indexbeleggen (2)
Share
Getagd op:                                                                                        

5 gedachten over “Indexbeleggen (2)

 • 19/03/2017 om 15:02
  Permalink

  Heel belangrijk om goed te blijven kijken naar je totale inleg t.o.v. de waarde van je portefeuille. Met dat laatste grafiekje maak je dat mooi inzichtelijk.

  Beantwoorden
 • 14/09/2018 om 23:01
  Permalink

  Mooi en informatief beschreven. Wij gaan binnenkort ook indexbeleggen via Meesman.
  We zijn wel nieuwsgierig hoe het nu met je portefeuille gaat?

  Beantwoorden
  • 15/09/2018 om 22:13
   Permalink

   Op dit moment sta ik ongeveer 175,- in de plus. Omdat ik nog “maar” 100,- p/m inleg sinds 2016 is dit prima. Doordat ik nogal zwaar in de obligaties zit (50% van mijn inleg) des te indrukwekkender. De obligaties staan op dit moment in de min.

   Je moet je wel beseffen dat de aandelenmarkt een bijzonder lange periode (ongeveer 10 jaar) aan winsten laat zien. Er zit dus weer een keer een stevige correctie (of recessie) aan te komen. Ik zeg niet dat je moet wachten, maar besef goed dat dit waarschijnlijk niet het beste moment is om in te stappen. (ten tijde van goedkoop geld).

   Je kan de ontwikkeling van mijn meesman portefeuille trouwens volgen in de maandelijkse updates.

   Beantwoorden
   • 18/09/2018 om 00:17
    Permalink

    Ok bedankt, inmiddels een account geopend bij Meesman en toch maar begonnen.
    Ik hoor al 5 jaar dat er een stevige correctie aankomt, dus zou ik misschien nog 5 jaar moeten wachten?
    Sparen levert ook niks op dus heb de gok maar gewaagd!
    Ik ga je updates volgen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.