Dit is voor het eerst een maand met een negatief spaarsaldo. Zoals ik al eerder beschreef zijn “wij” in verwachting en komen we een slaapkamer tekort. Na een gesprek met een aannemer hebben we besloten om onze bijkeuken om te bouwen tot babykamer en elders in huis plaats te maken voor het witgoed. Er is de afgelopen weken veel gebeurd. De verbouwing is nu al grotendeels klaar en het is echt heel snel gegaan. Zoals dat gaat bij verbouwingen, lopen de kosten al gauw uit de hand. In dit bericht beschrijf ik kort de kosten van de verbouwing en uit welke potjes wij dit hebben kunnen betalen.

In totaal kostte de verbouwing ons ongeveer € 5200,-. Dit is  € 1700,- méér dan dat wij in eerste instantie begroot hadden. Deze extra kosten zitten vooral in extra klusjes zoals wat achterstallig onderhoud, het aanleggen van een buitenkraan, de aanschaf van een duurdere vloer, een nieuwe vriezer en led verlichting ter vervangen van onze oude halogeen spotjes.

 

Waar betalen jullie dat van?
We hebben besloten dat deze verbouwing een hogere prioriteit had dan extra aflossingen. We hadden ruim duizend euro klaarstaan voor een extra aflossing. Als extraatje hebben we deze maand duizend euro teruggekregen van de belastingdienst. Tenslotte hebben we gezamenlijk zeshonderd euro van onze lopende rekening overgemaakt naar de huisrekening. Met al deze extra “inkomsten” op onze gezamenlijke rekening kwamen we er helaas niet. Daarom hebben we onze buffer moeten aanspreken.

Deze maand zijn we dus “in de min” gegaan. Dit zal betekenen dat het overschot van de aankomende maanden op de gezamenlijke rekening niet naar extra aflossingen zal gaan maar naar het aanvullen van de buffer.

Al met al ziet het overzicht er dus nu zo uit:

Maandelijkse update: Mei 2017 
Persoonlijk sparen voor aflossing € 1.772,54
Gezamenlijk sparen voor aflossing € -2.600,68
Inleg beleggingen € 100,00
Inleg spaarhypotheek € 398,90
Totaal € -329,24
Aflossing hypotheek € 2.000,00
Restant aflossingsvrije hypotheek € 27.000,00
Waarde spaarhypotheek € 12.656,19
Waarde beleggingen € 1.901,70

 

 

Maar wel € 1.772,54 sparen en € 2.000,- aflossen?
Omdat we onze financiën gescheiden houden, is de verbouwing alleen betaald met “ons geld”. Deze maand krijgen we allebei extra vakantiegeld, maar dit geld is niet naar de verbouwing gegaan. Voor mij persoonlijk gaat dit geld naar extra aflossingen, vandaar ook het hoge spaarbedrag. Bij Vriendin gaat dit naar haar spaarrekening (of ze gaat er iets anders leuks mee doen).

 

Is dat niet oneerlijk?
Qua aflossingen ligt Vriendin “voor” op mij. Dit komt door een schenking uit haar familie. Met mijn extra aflossingen probeer ik weer gelijke hoogte te komen met Vriendin. Daarvoor moet ik nog ongeveer zesduizend euro aflossen. Als er geen gekke dingen gebeuren, zal ik ongeveer over acht maanden klaar zijn met deze missie. Daarna gaan we weer gezamenlijk aflossen. (Naast het inzetten van overschot op de gezamenlijke rekening).

 

Nieuw in het overzicht
In het overzicht zal ik vanaf deze maand de stand van onze aflossingsvrije hypotheek en de waarde van onze spaarhypotheekverzekering neerzetten.

Maandelijkse update 05-2017
Share
Getagd op:                                                        

3 gedachten over “Maandelijkse update 05-2017

 • 27/05/2017 om 01:20
  Permalink

  Waarom niet meteen verhuizen naar een groter huis, planning?
  Ik zie het ook in onze eigen vriendenkring, al die verbouwingen en dan toch na een paar jaar weer verhuizen. De dubbele kosten worden weer weggemoffeld in een nieuwe hypotheek en weer gaan met die banaan.
  Veel geluk met jullie nieuwe aanwinst.

  Beantwoorden
 • 31/05/2017 om 15:19
  Permalink

  Leuk he, verbouwen? Gaat bij ons bijna altijd 15-20% bovenop de raming van een aannemer. Altijd verrassingen! Hoop dat het er nu goed uitziet.

  Beantwoorden
 • 03/06/2017 om 20:40
  Permalink

  Niet mijn grootste hobby vooral het schuren/schilderen/schuren/schilderen….. Nu druk met de afwerking, hopelijk over een weekje helemaal klaar. Het is in ieder geval een mooie kamer geworden 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.