Ik kreeg vorige week een brief met de bovenstaande tekst van mijn verzekeraar. Mijn verzekeraar feliciteert mij met mijn spaarhypotheek. Waarom krijg ik deze brief? Geen idee… In de brief wijzen ze mij op het feit dat ze een website hebben waarop je de spaarhypotheek kan vergelijken met een annuïteiten hypotheek. Op zich niets bijzonders,  maar de berekening die daar gemaakt wordt klopt niet. Het is fijn dat Reaal blij is met mijn spaarhypotheek, maar ik ben helemaal niet zo blij. Hoe dat komt beschrijf ik in dit bericht.

 

Communicatie
Ik heb al eerder beschreven dat het inkorten van de hypotheek een bijzonder proces bleek (zie: waarom makkelijk doen). Na een lang proces kreeg ik mijn nieuwe polis opgestuurd en de informatie die daarin staat is voor mij volstrekt onduidelijk. De bedragen die genoemd worden, kan ik niet verklaren en worden onvoldoende uitgelegd. Ik heb meer dan een maand geleden vragen hierover gesteld en wacht nog steeds op antwoord. Als ik antwoord heb, zal ik hier zeker nog een bericht over schrijven.

Naast een jaarlijkse brief met daarin de waarde van de verzekering, is Reaal erg onduidelijk over hoe de premie berekend wordt. Ik heb om een prognose van de waardeontwikkeling per jaar gevraagd (iets wat ik bij het afsluiten wel kreeg) en kreeg gewoon een “nee”. Ik moest het doen met de jaarlijkse brief.

 

Zo voordelig is het niet
De kosten van de verzekering zijn onverklaarbaar hoog. Op dit moment gaat volgens de nieuwe polis van het betaalde bedrag € 38,99 per maand op aan kosten. Daarnaast is nog onduidelijk of hier nog de € 10,- “poliskosten” bovenop komen. Dit lijkt niet te kloppen en daarom heb ik ook mijn vragen uitstaan bij Reaal.

De kosten die eraf zouden moeten gaan zijn; een overlijdensrisicoverzekering en advieskosten. Voor minder dan 15,- zouden we een ORV moeten kunnen krijgen en de advieskosten waren 3,- per maand. Dus waarom ze 20,- extra inhouden, is hocus pocus.

 

De foutieve berekening op Reaal.nl
Volgens de website die in de brief gepromoot wordt, kost de spaarhypotheek mij de komende dertien jaar € 93.180,-. Maar als ik mijn huidige kosten voor dertien jaar doorreken (premie+ rente – HRA) dan kom ik uit op € 99.028,-.

Een verschil van bijna zesduizend euro! Als je goed kijkt dan zie je dat Reaal alleen de geïnvesteerde euro’s meetelt en de dure ORV en overige kosten “per ongeluk” vergeten is. Ik kan mij daar echt over opwinden. Voor mij zegt de brief het volgende:

“Gefeliciteerd met uw te dure verzekering, hier is een misleidende website waarop we voorrekenen dat het allemaal wel meevalt.”

Ik feliciteer Reaal met hun verkochte spaarhypotheek, maar ik ben er wel klaar mee. Ik ben erg benieuwd naar de uitleg over mijn polis.

Gefeliciteerd met uw spaarhypotheek
Share
Getagd op:                                                                

2 gedachten over “Gefeliciteerd met uw spaarhypotheek

 • 13/06/2017 om 07:28
  Permalink

  Foutje bedankt, maar wat kun je aan dit soort praktijken doen?
  Met name de verzekeringsmaatschappijen maken er een potje van, door maar extra (verborgen)kosten in rekening te brengen.
  Er zouden hiervoor eens regels opgesteld moeten worden, ben benieuwd naar het vervolg.

  Beantwoorden
 • 19/06/2017 om 21:29
  Permalink

  Ik heb dezelfde brief ontvangen en de gedachte die door mijn hoofd schoot was: ‘over 8 jaar mogen jullie me feliciteren want dan is de spaarhypotheek afgelost en ben ik ervan af’.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.