Ik ben inmiddels al meer dan een half jaar bezig met het aanpassen van mijn spaarhypotheek. En het ziet er naar uit dat het (eindelijk) gelukt is. MAAR…

Doordat ik mij ben gaan verdiepen in mijn spaarhypotheekverzekering, kwam ik tot een aantal bijzondere ontdekkingen. De provisie van de adviseur werd na het inkorten stilzwijgend verhoogd met ongeveer 20,- per maand. Nadat ik hier vragen over stelde, is dit inmiddels weer teruggedraaid. In totaal leverde mij het stellen van deze vraag voor de lange termijn zo’n € 3000,- op.

Maar terwijl ik wel antwoord kreeg op mijn vragen omtrent de verhoogde provisie, zijn een aantal andere vragen niet beantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hoogte van de overlijdensrisicopremie? Tijd om weer eens een klacht in te dienen. Zucht…

 

Wat is er aan de hand?
Elke maand betaal ik een premie aan Reaal. In de polis staat beschreven dat dit bedrag (min de advieskosten) wordt geïnvesteerd in de spaarhypotheekverzekering. Maar er wordt ook aangegeven dat er een bedrag wordt ingehouden voor de overlijdensrisicodekking.

 • In de oude polis (voor het inkorten) werd 26,92 ingehouden.
 • In de nieuwe polis (na het inkorten) wordt er 16,26 ingehouden.

Omdat ik niet goed begreep hoe dit verschil tot stand is gekomen, ben ik vragen gaan stellen over de berekening van deze bedragen. Ik kreeg een antwoord, maar geen verklaring voor het verschil.

Hieronder staat een deel van de uitleg van Reaal

Nadat de premie is geïnvesteerd, worden de poliskosten en de premie in verband met de overlijdensrisicodekking aan de waarde onttrokken.

De hoogte van de overlijdensrisicopremie hangt af van het risicobedrag. Het risicobedrag is het verschil tussen het bedrag dat vrijkomt als de verzekerde overlijdt en de opgebouwde waarde van uw verzekering. U betaalt een premie over dit risicobedrag.

Deze premie bepalen wij iedere maand op basis van een tabel. Meer informatie over deze regeling en de tabel vindt u in de aanvullende voorwaarden …..

De poliskosten van de verzekering zijn tien euro per maand :(. Dat zou betekenen dat wij op dit moment € 6,26 betalen voor onze dekking en terwijl dit voor het inkorten € 16,92 was. Als ik de tabel uit de aanvullende voorwaarde erbij pak, dan kom ik met geen mogelijkheid op € 16,92.

Het is mooi dat onze overlijdensrisicopremie gekoppeld is aan de opgebouwde waarde van de verzekering. Maar aangezien wij pas op dertienduizend euro zitten en inmiddels zeven jaar ouder zijn, kom ik volgens mijn berekeningen uit op een daling van minder dan één euro.

Ik heb het vermoeden dat wij de afgelopen zeven jaar € 10,- per maand te veel hebben betaald. Over zeven jaar komt dat toch uit op een slordige € 1000,-. (Als het geïnvesteerd zou zijn in de spaarverzekering)

Ik heb twee maanden geleden (en vorige maand weer) om uitleg gevraagd om het verschil te verklaren, maar tot op heden dus nog geen succes. Nu na drie weken wachten was ik er weer klaar mee en heb weer een officiële klacht ingediend. De reactietermijn bij dergelijke klachten kan volgens de site oplopen tot twintig werkdagen.

Dus ik ga weer in de wachtstand….

Gelukkig is het vakantie!

Never ending story spaarhypotheek
Share
Getagd op:                                                                

5 gedachten over “Never ending story spaarhypotheek

 • 16/07/2017 om 14:01
  Permalink

  Hoe moeilijk zou het moeten zijn om daar antwoord op te geven. Of ze zijn zelf al tot de conclusie gekomen dat jullie al heel lang te veel betalen..

  Beantwoorden
 • 16/07/2017 om 16:32
  Permalink

  Ik heb een tijd geleden de orv uit de polis van de spaarverzekering laten slopen en deze separaat afgesloten. Dat scheelde heel veel geld. Misschien ook voor.jullie een optie.

  Beantwoorden
  • 17/07/2017 om 01:56
   Permalink

   Dat had ik graag gedaan, maar helaas kan dat met ons product niet. Dit product (Victory hypotheek) is alles behalve flexibel. De ORV is verplicht en niet los te koppelen van de spaarverzekering. Dat maakt het allemaal eens stuk lastiger. Het is bijvoorbeeld voor ons ook helaas niet mogelijk om bij te storten.

   Maar bedankt voor de tip!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.