We hebben toch nog een extra aflossing kunnen doen deze maand. Ik dacht dat het mij niet ging lukken met alle vakantie-uitgaven, maar ik hield deze maand nét genoeg over om de duizend euro aan te tikken op de spaarrekening. En dat betekent weer een stapje dichterbij een hypotheekvrij bestaan.

Daarnaast hebben we een indrukwekkende € 566,09 weten te sparen voor het aanvullen van onze buffer. Dit kwam door de afrekening van de te veel betaalde provisie van onze spaarhypotheek en de kinderbijslag. De manier waarop de te veel betaalde premie werd verrekend was weer bijzonder (vier overschrijvingen met verschillende bedragen op verschillende dagen), maar onder aan de lijn klopt het. Gelukkig maar, anders moest ik daar weer achteraan.

Deze maand ontving ik een beetje dividend van mijn beleggingen (€ 9,85) wat direct weer werd herbelegd. Daarnaast merkte ik een flinke daling in de koersen (1,5% waardevermindering binnen één week). Gelukkig werd ik daar niet zenuwachtig van. Ik beschouw mijn beleggingen echt als experiment. Met als belangrijkste vraag: “kan ik het aan om een buy and hold investeerder te zijn?”

Dit zal niet de laatste keer zijn dat de waarde van mijn portefeuille flink onderuit zal gaan. En eigenlijk viel dit dipje nog heel erg mee, maar ik moest wel even slikken dat ineens € 30,- van waarde verdween. Hoe zal het voelen als ik 20K heb geïnvesteerd en het over € 300,- (of veel meer) zal gaan?

Maandelijkse update: Juli 2017 
Persoonlijk sparen voor aflossing€ 217,06
Gezamenlijk aanvullen buffer€ 566,09
Inleg beleggingen€ 109,85
Inleg spaarhypotheek€ 379,21
Totaal gespaard voor lange termijn€ 696,27
Aflossing hypotheek€ 1000,-
Waarde beleggingen€ 2.112,05
Waarde spaarhypotheek€ 13.523,63
Hypotheekstand
Aflossingsvrije hypotheek€ 26.000,-
Spaarhypotheek€ 100.000,-

Ik heb gisteren een reactie op mijn klachten ontvangen van Reaal. Het antwoord was verrassend en geruststellend. Spoiler:  Mijn vermoeden dat wij de afgelopen zeven jaar te veel premie hebben betaald blijkt in ieder geval niet te kloppen. Ik heb nog een telefonische afspraak staan, maar ik heb inmiddels meerdere excuses ontvangen en er is een cadeautje als goedmakertje beloofd. Hoe dat precies zit, leg ik volgende maand uitgebreid uit.

Maandelijkse update 07-2017
Share
Getagd op:                                                                    

4 gedachten over “Maandelijkse update 07-2017

 • 23/07/2017 om 10:31
  Permalink

  De emotie met koerswisselingen is heel herkenbaar. Merk dat het met de jaren steeds minder is geworden, terwijl de bedragen die ermee gemoeid zijn juist steeds groter worden 😉
  Op het begin keek ik meerdere keren per dag wat onze aandelen deden, inmiddels is dat een paar keer per maand. Hoe minder vaak je kijkt, hoe meer de verschillen weer uitvlakken.

  Beantwoorden
  • 23/07/2017 om 11:56
   Permalink

   Ik hoop dat ik die fase met hoge bedragen ook ga meemaken. Ik heb mijzelf voorgenomen om 1x per maand te kijken. Maar ik merk dat ik stiekem toch nog wat vaker kijk, het is leuk om te kijken wat het met mij doet. Het helpt in ieder geval om meerdere blogs te lezen over dit onderwerp. Ik ben benieuwd hoe ik de volgende crash gaat ervaren.. :).

   Beantwoorden
 • 28/07/2017 om 13:41
  Permalink

  Lekker zo’n extra aflossing! De aandelen doen het op zich prima, de euro-dollar koers nekt ons een beetje waardoor het YTD rendement nu naar zo’n 3% gezakt is. Wel vreemd dat je weer voor €150,= bij hebt gekocht in een maand en je een week later hetzelfde totaalbedrag ziet staan als een week ervoor, weer even €150,= verdampt 😉 Maar ach, buy-and-hold!

  Beantwoorden
 • 06/08/2017 om 10:52
  Permalink

  Oei dat lijkt mij pijnlijk, de inleg direct “verliezen”. Maar ja, wel een logisch gevolg bij deze strategie. Mijn YTD (over de hele portfolio) heeft ook een flinke klap gekregen. Vooral doordat ik relatief veel in obligaties zit. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.