Deze vakantiemaand is een magere spaarmaand geworden. Hoewel wij sparen voor onze vakanties geef je toch makkelijker geld uit. Uitstapjes naar het zwembad, lunchen/kopje koffie tussen de middag of even snel uit eten zijn allemaal activiteiten die je in een normale werkweek toch makkelijker aan je voorbij laat gaan.

Daarnaast was ons gespaarde vakantiegeld niet voldoende om onze twee vakantietrips (één naar het buitenland en één in het binnenland) te financieren. Het is een luxeprobleem. Doordat wij allebei in het onderwijs werken, kunnen we genieten van maar liefst vijf weken vakantie. Maar helaas zit de vakantie er weer op en zijn we ons druk aan het voorbereiden op de start van het nieuwe schooljaar.

Maandelijkse update: Augustus 2017 
Persoonlijk sparen voor aflossing€ 136,92
Gezamenlijk aanvullen buffer€ 244,56
Inleg beleggingen€ 100,00
Inleg spaarhypotheek€ 379,21
Totaal gespaard voor lange termijn€ 616,13
Aflossing hypotheek0,-
Waarde beleggingen€ 2.182,07
Waarde spaarhypotheek€ 13.921,53
Hypotheekstand
Aflossingsvrije hypotheek€ 26.000,-
Spaarhypotheek€ 100.000,-

Deze maand heb ik dus “maar” € 136,- kunnen sparen voor een extra aflossing. Dit komt natuurlijk ook omdat ik € 250,- heb uitgegeven aan de beste aankoop van het jaar, maar vooral door extra uitgaven aan leuke uitstapjes. Dit moet de volgende maanden beter kunnen. Met de start van het nieuwe schooljaar heb ik een salarisverhoging gekregen van netto € 53,- p/m. Dit lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis is dit toch een heel fijn bedrag.

Op onze gezamenlijke rekening zijn we onze buffer nog aan het bijvullen na de verbouwing. Ook dit bedrag is deze maand bescheiden. We moeten nog € 500,- sparen om de buffer weer op het oude niveau te krijgen. Ik verwacht dat we nog twee maanden nodig zullen hebben voor we weer gezamenlijk sparen voor extra aflossingen.

Omdat onze dochter wat ouder wordt, vinden wij het verstandig dat ze meer gaat spelen met andere kinderen. Daarom zal ik moeten uitzoeken wat er financieel te regelen valt omtrent kinderdagopvang en peuterspeelzalen. Of dat een blogpost wordt weet ik nog niet. We gaan het zien.

Maandelijkse update 08-2017
Share
Getagd op:                                    

2 gedachten over “Maandelijkse update 08-2017

 • 28/08/2017 om 07:39
  Permalink

  Ik val zo even binnen; leuk blog! Ik was nav dit overzicht wel even benieuwd of je bewust kiest voor inleggen op je beleggingen in plaats van sparen, als het spaarbedrag eigenlijk lager is dan je wilde. Ik kies dan zelf meestal voor sparen, maar dat is financieel gezien volgens mij ook écht niet altijd het handigst, dus een mooi en logisch tegenargument zou wel welkom zijn 🙂

  Beantwoorden
  • 28/08/2017 om 15:26
   Permalink

   Bedankt voor je reactie en goeie vraag! Je hebt gelijk dat ik de 100,- p/m misschien beter kan gebruiken als extra spaarsaldo. Of als extra aflossing, want daar sparen wij op dit moment voor. Maar als wij klaar zijn met aflossen, dan moeten wij iets anders met ons spaargeld gaan doen. Om erachter te komen wat dat “iets anders” is, ben ik nu al aan het experimenteren.

   Het experiment is op dit moment indexbeleggen. Waarschijnlijk komt daar aan het eind van het jaar pensioenbeleggen (met dividend insteek)bij. Zie:
   Indexbeleggen 1.

   Als ik in de toekomst 1000,- per maand ga investeren, wil ik mij daar wel vertrouwd bij voelen. En redelijk zeker weten welke strategie ik wil volgen. Om erachter te komen wat het beste bij mij past, heb ik (relatief kleine) investeringen en vooral tijd nodig.

   Het korte antwoord is dus “om te experimenteren”. Het zou op dit moment beter renderen om met dat geld een extra aflossing te doen (gegarandeerd 4,8%). Maar ik zie het als leergeld. Ik ken jouw situatie niet goed, maar als je genoeg buffer hebt en niet goed weet wat je met je spaargeld moet doen, is aflossen zelden een slecht plan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.