Ik heb al langer de wens om de televisie de deur uit te doen. Die staat bij ons zelden aan en als die aan staat is het meestal nieuws of sport op de publieke zenders. De “reclamecaravaan” van de commerciële zenders geeft vaker frustratie dan plezier.

Het is echt niet zo dat we helemaal geen programma’s kijken, maar met alle mogelijkheden van het internet voegt de televisie niet meer zoveel toe. Op internet is veel meer te zien en op momenten wanneer het ons uitkomt. In tegenstelling tot de televisie is internet is voor ons (hoe erg ook om toe te moeten geven) bijna een levensbehoefte.

We hebben sinds we in dit huis wonen een abonnement bij Ziggo (voorheen UPC) en de prijzen zijn elk jaar gestegen. Onze laatste factuur was maar liefst € 48,50! Ergens onderweg hebben we een digitaal zenderpakket (met ontvanger) gekregen, maar ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat wij hier ooit om gevraagd hebben.

Afgelopen maand was ik er klaar mee en wilde ik het anders; namelijk alléén internet. Het is gewoon mogelijk om Nederland 1, 2 en 3 gratis te ontvangen met een DVB-T ontvanger (zie: hier). En nee.. dat is niet illegaal. Ik ben op onderzoek uit gegaan naar de verschillende opties voor een internet abonnement.

 

Wat zijn de opties?

4G voor € 30,- p/m
Deze optie valt direct af vanwege het datalimiet. Een datalimiet op mijn telefoon is al erg genoeg, maar thuis wil ik onbeperkt kunnen internetten.

Glasvezel voor € 34,13 p/m
In onze stad hebben veel wijken glasvezel en onze wijk blijkt helaas een uitzondering. Als ik op de kaart kijk van de lokale aanbieder dan blijken de huizen één straat verderop wel aangesloten te zijn, maar wij moeten nog even wachten.

ADSL voor € 25,- of € 30,- p/m (afhankelijk van de snelheid)
Ook bij deze optie hebben wij pech. In ons huis is de ADSL verbinding ergens verstopt achter/in een muur. Hij komt wel bij de voordeur naar binnen, maar is niet doorgestoken naar de meterkast. Kosten om de kabel op te sporen en door te leggen naar de meterkast zijn minimaal € 500,- exclusief verrassingen. Niet de moeite waard helaas.

Kabel voor 39,95 p/m
Er is maar één kabelaanbieder (Ziggo) en hun laagste tarief is tien euro duurder dan een vergelijkbare ADSL aanbieder (zou het iets met monopoly te maken hebben?). Maar aangezien alle andere opties voor ons afvallen, zitten wij dus vast aan Ziggo.

Het goedkoopste abonnement is het zogenaamde “internet Start” abonnement. Dit is inclusief TV over de kabel (kunnen ze niet uitzetten). Het is jammer dat dit nog een relatief hoog veel te hoog bedrag is. Maar in vergelijking met ons huidige abonnement is het een besparing van € 8,55 p/m, per jaar een besparing van €102,60.

 

Is het “het waard”?
Om erachter te komen of dit een goed besluit is, heb ik het gewoon omgedraaid. Zou ik € 100,- betalen voor een jaar iets betere beeldkwaliteit op mijn televisie? Absoluut niet! Daarvoor kijken wij echt veel te weinig. Daarbij heb ik het voordeel dat ik weer terug ga naar één afstandsbediening en krijgen we één apparaat (lees sluipverbruiker) minder in huis.

 

Vaarwel digitale TV
Vorige week heb ik contact opgenomen met Ziggo om het abonnement aan te passen. In eerste instantie gaven ze aan dit pas per november te kunnen doen, maar een paar uur later werd de digitale ontvanger al uitgeschakeld. Toen ik ze daarover terugbelde, gaven ze aan dat de technische dienst een te beetje snel gereageerd had en het nieuwe abonnement direct was ingegaan. Ik vind het prima, nu alleen nog even in te gaten houden of ik de komende maanden niet te veel betaal.

Vaarwel digitale TV
Share
Getagd op:                                                                

9 gedachten over “Vaarwel digitale TV

 • 04/09/2017 om 18:06
  Permalink

  Wij gaan onze TV nog even houden voor de kinderen… Ons pakket tv, internet telefoon is 65€ per maand in België.
  Wel een downgrade gedaan van ons pakket door een maximaal 100gb data ( we verbruiken gemiddeld 20 per maand) en een lagere download snelheid. Merken we helemaal niets van. Bespaart wel 15€ per maand

  Beantwoorden
  • 04/09/2017 om 20:59
   Permalink

   Dat zijn flinke prijzen! In Nederland is een datalimiet uitzonderlijk. Ik wist niet dat ze dat in België nog veel hadden. Maar 100 gb data ben je niet zo snel doorheen. En een besparing van 15,- tikt wel lekker aan.

   Beantwoorden
 • 04/09/2017 om 18:12
  Permalink

  Ook hier aangewezen op Zggo, en ook teruggegaan naar een meer basic pakket voor minder geld. Geen moment spijt van en zulke besparingen zijn toch altijd makkelijk verdiend. Toch jammer dat je continu zo wakker moet blijven om abonnementen in toom te houden. Het jaarlijkse overstapcircus van de zorgverzekeraars, inboedelverzekeringen, energie etc.

  Beantwoorden
 • 04/09/2017 om 18:13
  Permalink

  sinds 30-6 tv abo eruit en goedkoopste internet abo bij tele2 (22,-). Bevalt prima tot nu toe!

  Beantwoorden
  • 04/09/2017 om 21:04
   Permalink

   Had ik in eerste instantie ook graag willen hebben. Maar tijdens het uitzoeken van de ADSL (on)mogelijkheden ben ik flink afgeknapt op tele2. De klantenservice was om te janken. Waarschijnlijk een prima aanbieder als alles werkt, maar ik hoeft even niets meer bij Tele2.

   Beantwoorden
 • 04/09/2017 om 21:07
  Permalink

  Heel interessant. Heb ook wel eens gekeken naar enkel internet, maar bleek voor ons niet echt een alternatief. Vaak vele opties gezien die (bijna) net zo duur waren als tv + internet samen. Daarnaast zou ik een paar zenders nog wel graag willen ontvangen zoals RTL Z. Mijn ideaal is zoiets als KNIPPR, maar dan echt geheel flexibel af te nemen.

  Beantwoorden
 • 12/09/2017 om 10:18
  Permalink

  Goed idee, hier vorig jaar Juni het TV-abbo opgezegd en het nog geen seconde gemist. Betalen momenteel 34,= per maand voor glasvezel. ADSL zou nog iets goedkoper zijn maar ik durfde het qua snelheid en afstand tot de verdeelkast (nog?) niet aan.

  Buiten de financiële besparing(€120,= p/jr) is de tijdsbesparing veel interessanter. Het feit dat je geen abbonement meer hebt zorgt ervoor dat je niet hersenloos voor de TV kan gaan zitten zappen maar actief iets op moet zoeken op bijv. uitzending gemist. Hierdoor kijken we alleen nog maar dingen die we echt willen zien.z

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.