Vorige week kreeg ik mijn eerste aanbod van een adverteerder op mijn site. Een buitenlandse crowdfundingwebsite. Dit schijnt wel vaker te gebeuren bij andere bloggers, maar voor mij is dit de eerste keer. Mijn eerste reflex was “niet doen”, ik schrijf dit blog immers niet om er geld aan te verdienen.

Maar aan de andere kant is het wel een mooi experiment. Kan ik schrijven over dit soort bedrijven zonder commercieel te worden? Het onderwerp is interessant en ik ben best nieuwsgierig naar hoe dit in zijn werk gaat. Ik ben uiteindelijk in zee gegaan met deze club, maar ik heb besloten géén reclame te maken.

 

Het aanbod
Ik kreeg een nette email met daarin een verzoek om op mijn website te adverteren voor een crowdfunding website. Al snel ging het over de beloning; per geregistreerde investeerder via mijn site ontvang ik €5,- en zowel de nieuwe investeerder als ik krijgen een bonus van 1% van het gemiddelde geïnvesteerde bedrag over de eerste negentig dagen.

Ik heb teruggeschreven en aangegeven dat ik geïnteresseerd was, maar ik gaf aan dat ik open kaart zou spelen bij mijn lezers. Daarnaast heb ik aangegeven dat ik mijn mening over het platform zou delen. Hier gingen ze mee akkoord en ik kon mij aanmelden via een online advertentiebureau.

Na een paar dagen kon ik reclamebanners en hyperlinks downloaden om te plaatsen op mijn site.

 

De addertjes
Ik ben natuurlijk meteen in de kleine lettertjes gedoken. Het blijkt dat ze pas uitbetalen als ik € 25,- heb verdiend en als de samenwerking na één maand niet bevalt kunnen ze mij direct uit het programma zetten. Ik ben benieuwd wat ze van het onderstaande artikel vinden.

Maar eerst zal ik beschrijven wat voor een soort bedrijf het is.

 

Is crowdfunding ok?
Ik vind crowdfunding een mooie manier van financiering. Het geeft mensen de mogelijkheid geld te investeren in projecten of bedrijven waar ze affiniteit mee hebben en het zorgt ervoor dat de gemeenschappelijke afhankelijkheid van banken en financiële instellingen daalt. Ik ken meerdere voorbeelden van mensen die een succesvol bedrijfje zijn gestart door middel van crowdfunding.

Op dit moment zijn er veel platformen waarmee je kan crowdfunden. Een crowdfundingsplatform is een vaak een commerciële dienstverlener die tussen vraag en aanbod staat. Het verdienmodel van deze dienstverleners is slim, ze vragen een kleine vergoeding voor de “bemiddeling” en lopen vervolgens geen enkel risico. Daarnaast is mijn ervaring dat ze bij een investering eerst zichzelf uitbetalen.

Wil dat zeggen dat crowdfundingplatforms slecht zijn? Nee, want ze leveren wel een belangrijke dienst. Maar ik geef wel aan dat je op de investeringskosten en het verdienmodel moet letten.

Ik heb zelf in 2015 € 300,- geïnvesteerd via crowdfundingplatform geldvoorelkaar.nl. Tot op heden krijg ik maandelijks 5,- terug via deze site. Ik zal hier in de toekomst nog wel een keer uitgebreid over schrijven, maar de ervaringen zijn zeker positief.

Ondanks dat ik goede ervaringen heb, ben ik gestopt met crowdfunding. Ik las steeds meer verhalen en berichten over de risico’s van mislukte projecten en faillissementen. Blogger stoppenvoormijnvijftigste is een ervaren (en optimistische) crowdfunder en schrijft hier regelmatig over. Hij heeft op dit moment geïnvesteerd in 250 verschillende projecten. Helaas hebben daarvan 22 projecten betalingsproblemen of zijn failliet gegaan.

Voor mij persoonlijk is dat echt te risicovol. Maar als ik een bedrijf ken (en er een goed gevoel bij heb) of als ik iemand uit mijn omgeving op deze manier kan ondersteunen, dan doe ik in de toekomst graag weer mee aan crowfunding.

 

De adverteerder
Het platform dat mij benaderde is mintos.com. Een buitenlands platform dat sinds 2015 actief is. Zij bieden de mogelijkheid om geld te investeren namens een grote groep buitenlandse kredietverstrekkers.

De website ziet er professioneel uit, maar er zijn flink wat alarmbellen die afgaan.

De rentepercentages die ze bieden zijn onwaarschijnlijk hoog. Tot wel 17%! Als de hoogte van het percentage een indicatie is van het risico zijn dit gigantische risico’s. Even ter vergelijking; Volgens mij is de maximale rente die je mensen mag vragen voor lening in Nederland 15%.

Daarnaast zijn de landen waar je voornamelijk in kan investeren Letland, Litouwen, Georgië, Roemenië en Polen. Op zichzelf allemaal prachtige landen, maar niet echt landen waar ik met een gerust gevoel geld naartoe zou sturen.

Het overgrote deel van de leningen zijn persoonlijke leningen, leningen aan pandjeshuizen, of autoleningen. Dit is voor mij bijzonder onaantrekkelijk. Ik walg van bedrijven die mensen “helpen” door ze leningen aan te smeren met verschrikkelijk hoge rentepercentages. Het ziet er naar uit dat Mintos vooral dit soort bedrijven aan geld helpt.

Het klinkt alsof je op deze manier autoverkopers financiert die mensen geen auto verkopen maar een lening. John Oliver (Last Week Tonight) heeft een mooie aflevering gemaakt over “auto lending” in Amerika. Als je even tijd hebt, zeker de moeite waard om te bekijken.

 

Investeer ik zelf bij Mintos?
Ondanks dat het instapbedrag maar tien euro is, ga ik het niet doen. Ik zou het best uit kunnen proberen, maar mijn onderbuikgevoel zegt: niet doen. Ik heb het gevoel dat mijn geld niet op de juiste plek terechtkomt en dat het risico te groot is. Afgezien van de mogelijkheid om hypotheken of agrarische projecten (ook nogal vaag) te financieren zijn de doeleinden voor mij te vaag of ronduit onethisch.

 

Ga ik rijk worden van Afiliate advertenties?
Hoogswaarschijnlijk niet, ik denk niet dat ik iemand heb overgehaald om zich in te schrijven bij mintos.com (affiliatelink). Mocht je het toch doen, wees dan wel zorgvuldig in het uitkiezen van de investeringen. Investeer niet in zaken waar je niet achterstaat.

Ik heb in ieder geval geleerd hoe affiliatie adverteren werkt. Mocht er ooit nog een partij aankloppen waar ik wel achter kan staan, dan zal ik ook open zijn over de werkwijze en mijn ervaringen.

 

Update: 16-09-2017
Ik heb de affiliatelink verwijderd. Naar mate ik mij meer ging verdiepen in mintos, des te minder ik iets met ze te maken wilde hebben. De druppel was een follow-up mail met de verschillende tips om meer investeerders te trekken. Eén tip viel daarbij erg op:

Invest in paid ads

Another way to promote your affiliate link is through paid advertising on Facebook, Google AdWords, Twitter and LinkedIn.

Ik ben “Gekke Henkie” niet! Ik hoop niet dat iemand daar intrapt.

Crowdfunding en affiliate marketing
Share
Getagd op:                                                                                

13 gedachten over “Crowdfunding en affiliate marketing

  • 13/09/2017 om 22:42
   Permalink

   En wat vond jij ervan?

   Update: lees net op jouw blog dat je ingestapt bent. Ben benieuwd naar de ontwikkelingen, maar ben er bang voor…

   Beantwoorden
 • 13/09/2017 om 22:54
  Permalink

  Ik werd en word regelmatig benaderd, maar ik doe het niet. Mijn blog, mijn mening. Een tijd geleden heb ik besloten dat ik geen zin heb in de sores van bewust of onbewust rekening houden met derde partijen. Wie op mijn website wil adverteren kan dat doen via de Google Ads. Maar ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

  Beantwoorden
  • 15/09/2017 om 20:36
   Permalink

   Inmiddels heb ik een follow-up gekregen. Met “tips” hoe ik meer investeerders kon aantrekken. één van de tips was om betaalde advertenties in te kopen bij google of Facebook :). Lekker is dat!

   Stelletje boeven….

   Beantwoorden
 • 13/09/2017 om 23:11
  Permalink

  Ondanks dat je misschien niet direct in zee gaat met sponsorship of affiliate marketing, is zo’n artikel toch iets moois wat er uit voort gekomen is. Goed om jouw mening erover te horen, en interessant om te lezen wat er nu precies achter zit.

  Ben zelf ook wel eens benaderd, maar nooit in mee gegaan. Als ik voor iets wil adverteren is het inderdaad omdat ik er zelf achter sta en/of gebruik. Maar het moet nooit de overhand gaan nemen, wat je soms nog wel eens tegen komt bij bloggers die bloggen voor het geld.

  Beantwoorden
  • 15/09/2017 om 20:39
   Permalink

   Vooral irritant als iemand overdreven positief over een product of dienst, terwijl het duidelijk is dat het commercieel gelul is. Jullie doen het overigens qua advertenties erg netjes op de site.

   Beantwoorden
 • 14/09/2017 om 08:38
  Permalink

  Ik zit nog in één crowdfundingsproject, waar ik wel vertrouwen in heb, maar meer doe ik ook niet. Ik vind het risico te groot en je geld staat wat mij betreft te lang vast. Dan kun je ook beleggen. Daarop loop je natuurlijk ook kans op verliezen, maar je kunt het dan wel elk moment wegtrekken als je wilt. Als een bedrijf ineens failliet is, dan kun je maar achteraan sluiten.

  Beantwoorden
  • 15/09/2017 om 20:41
   Permalink

   Helemaal mee eens, ik heb niet echt het gevoel dat je als crowdfunder (anoniem rekeningnummer) de macht hebt om iets van de restanten mee te kunnen krijgen.

   Beantwoorden
 • 14/09/2017 om 15:24
  Permalink

  Een advertentie of affiliate marketing is best over na te denken maar andere consumenten om zeep helpen met rentepercentages van 10%+? Ik moet er niet aan denken. Dat soort leningen worden vooral afgenomen door mensen die meer behoefte hebben aan wat hulp en financiële coaching.. 😉

  Beantwoorden
  • 16/09/2017 om 20:08
   Permalink

   Als er uberhaubt echte leningen uitgegeven worden. De kans op een “scam” om de investeerders te pakken is best groot.

   Beantwoorden
 • 14/09/2017 om 22:09
  Permalink

  Ten eerste mooi geschreven.
  Zelf ben ik ook benaderd door deze partij. Ik heb er eigenlijk nog niets mee gedaan. Sowieso heb ik nog nooit iets met crowdfunding gedaan. Het is niet dat ik er niet in geloof, maar het is voor mij ook geen ‘holy grail’. Adverteren, positief of negatief, voor een dergelijk programma vond ik zelf verder dan ook niet op zijn plaats.

  Beantwoorden
  • 16/09/2017 om 20:11
   Permalink

   Bedankt! Ik kende jouw blog nog niet. Altijd leuk om het verhaal van gelijkgestemden te lezen ;). Ik heb je toegevoegd aan de blogroll!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.