Ik heb een nieuwe Exceltool gemaakt. Hiermee is het mogelijk om op basis van een aantal gegevens uit te rekenen wanneer je eerder kan stoppen met werken. De spreadsheet doet de naam van de site eer aan. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar dromen mag altijd.

Ik bouw een pensioen op via mijn werk. Het pensioen wordt uitgekeerd vanaf de “AOW-leeftijd”.  Omdat ik dan hypotheekvrij hoop te zijn en al relatief weinig uitgeef, zou het ruim voldoende moeten zijn om van rond te kunnen komen. Doorwerken tot de AOW-datum lijkt dus niet noodzakelijk.

Elke maand leg ik geld opzij voor de langere termijn, maar de precieze bestemming voor dat geld staat nog niet vast. Eén van de mogelijkheden is om het spaargeld in te zetten om eerder te stoppen met werken. Als je eerder stopt met werken zit je zonder inkomen. Tot aan de pensioendatum zal je elke maand geld moeten opnemen van je spaargeld. Maar hoeveel spaargeld heb je dan nodig? En hoeveel eerder kan je stoppen met het vermogen dat je nu bezit?

 

Geen simpele berekening
De maandelijkse onkosten die je nu hebt, zullen zelfs bij een constante levensstandaard stijgen door inflatie. Het vermogen zal (hopelijk) groeien door middel van spaarrentes en investeringen. Misschien ben je van plan om maandelijks extra bij te sparen. Een mooie uitdaging om weer eens met Excel aan de slag te gaan.

Na een paar avondjes knutselen is het mij gelukt om een spreadsheet te maken op basis van zeven gegevens. Het bestand en de handleiding zijn hier te vinden.

Jouw AOW-datum en leeftijd is op de website van het SVB op te vragen.

Mijn AOW-datum lag op maar liefst 71 jaar! Dit kan zelfs nog stijgen omdat deze wordt vastgesteld op basis van de levensverwachting.

Het vermogen is een geldbedrag dat je opzij hebt gezet om eerder te kunnen stoppen met werken. Dit is waarschijnlijk een lager bedrag dan je bezittingen of bankrekeningen bij elkaar opgeteld, want niet al het geld is beschikbaar om jezelf uit te kunnen betalen. En helemaal uitputten is erg risicovol.

Mijn vermogen voor dit doel bestaat op dit moment alleen uit mijn investeringen bij Meesman. Al het overige geld is een buffer of zit in het huis. Maandelijks leg ik honderd euro in en ik verwacht hoop op een minimaal rendement van 3,5%.

Het doelbedrag is een minimaal bedrag dat je op dit moment nodig hebt om van te kunnen leven. Uitgaande van een constante levensstandaard kan je nu een inschatting maken van de huidige onkosten. Het sociale minimum ligt volgens mij rond de € 1000,-. Dus als je op de armoedegrens wil leven kan je dat ook aanhouden.

Ik heb naar mijn uitgaven gekeken van vorig jaar en kwam uit op € 1650,- p/m. Dit is volgens mij nog best hoog omdat we vorig jaar een kind hebben gekregen en we nog een hypotheek hebben. Ik ben vervolgens uitgegaan van een gemiddelde inflatie van 2.0%. Over de percentages is te discussiëren. Ik kan mij voorstellen dat zowel het rendement van de beleggingen als de inflatie veel positiever of negatiever kunnen uitvallen.

Ik ben mij bewust van het feit dat er nog wel meer variabelen te bedenken zijn om tot een betere voorspelling te komen. Denk bijvoorbeeld aan fiscale- of prepensioenregelingen en toeslagen. Omdat deze ook lastig te voorspellen zijn, heb ik hier geen rekening mee gehouden. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook na je AOW-datum vermogen nodig. Daarom is het verstandig om speciaal voor dit doeleinde te sparen en pas te stoppen met werken als je zeker weet dat je ook ná de AOW datum voldoende inkomsten hebt.

 

Het resultaat
Op basis van de bovenstaande gegevens berekent de spreadsheet automatisch uit hoeveel maanden je eerder met pensioen zou kunnen gaan en hoe oud je op dat moment bent.

Mijn resultaten staan hier i.v.m privacy niet weergegeven, maar na het invullen van mijn gegevens kwam eruit dat ik 69 27 maanden eerder zou kunnen stoppen met werken. Dat betekent 5,8 2.3 jaar eerder en dus op mijn 65e 68e! Een mooi vooruitzicht, maar dat moet beter kunnen.  

Op dit moment spaar ik € 100,- p/m, maar na het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek ben ik van plan om de maandelijkse bijdrage flink te laten stijgen. Daarnaast zouden de vaste lasten flink omlaag moeten kunnen, vooral zonder hypotheek.

Ik vind het erg leuk om de spelen met de cijfers en ik merk dat het mij motiveert om meer te sparen en andere keuzes te maken. Maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Ik weet niet waar (en hoeveel) ik over tien jaar werk en hoeveel ik dan kan sparen. Ik weet niet of mijn kinderen later gaan studeren en of wij nog gaan verhuizen. Allemaal veranderingen die grote invloed kunnen hebben op mijn “einddatum”, maar dromen blijft fijn.

 

Nieuwsgierig naar jouw resultaat!
Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze spreadsheet. Wanneer kan jij eerder stoppen? Geeft het inzicht?

Je kan het uitproberen door het document hier te downloaden.

Update 22-11-2017: RJ heeft mij op een fout gewezen in het Excel bestand. Heel fijn! Inmiddels is de fout eruit en lijkt het beter te kloppen. Het slechte nieuws is wel dat mijn prognose van 5.8 jaar er verschrikkelijk naast zat. Volgens de juiste berekening is het 2.3 jaar. Oeps….

5,8 jaar eerder met pensioen
Share
Getagd op:                                                                                

9 gedachten over “5,8 jaar eerder met pensioen

 • 02/10/2017 om 08:57
  Permalink

  Leuke tool. Ik ben zelf geen wiskundige of close to it, dus rekenen met div. variabelen lukt me niet. Met deze tool heb ik een indruk wanneer ik met pensioen zou kunnen gaan. Ik was echt niet van plan om door te werken tot 71,6. Gelukkig kan er 11,1jaar af (volgens de tool). Thx!

  Beantwoorden
 • 03/10/2017 om 16:20
  Permalink

  Wij hebben ook zo’n soort tabblad in ons financiële overzicht. Als we zo blijven verdienen en sparen als nu zouden we flink wat jaren eerder met pensioen kunnen. Maar ik denk dat er bij ons nog te veel gaat veranderen om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

  Beantwoorden
 • 05/10/2017 om 10:20
  Permalink

  Ik had er ook al eens zo een gemaakt, het blijft lastig omdat er nogal veel variabelen en een onbetrouwbare overheid inzit maar op m’n 60e stoppen(ipv 71) gaat zeker wel lukken 😉

  Beantwoorden
 • 05/10/2017 om 12:02
  Permalink

  Ik heb ook eens zo’n soort berekening gemaakt. Ik zou 61978 euro moeten sparen om op mijn 65e met pensioen te kunnen en dan kreeg ik elke maand 794,59 euro, wat op het moment van mijn berekening de aow uitkering was. Op dit moment heb ik dat bedrag nog lang niet dus mocht ik dat willen dan moet ik nog even goed door sparen.

  Beantwoorden
 • 21/11/2017 om 10:49
  Permalink

  Even de indrukwekkende functies daargelaten en logisch denkend;
  In bovenstaand voorbeeld heb je (grof) 75 maanden * 3140,- = 235500,- vermogen nodig.
  Je hebt echter in mei 2050 “maar” 81.000,-
  Je neemt elke maand maar een gedeelte op en de rest rendeert dan natuurlijk verder, maar je inleg stopt natuurlijk ook als je stopt met werken.
  Kortom….ik vraag me af of de sheet wel klopt…
  Het kan ook zijn dat er in mijn hoofd iets fout gaat. Dat gebeurt vaker 🙂
  Even voor de duidelijkheid; ik vind het knap gemaakt en kan het zelf echt niet beter of zo.

  Beantwoorden
  • 21/11/2017 om 23:35
   Permalink

   Oeps… je hebt gelijk 🙂 er zit nogal een grove fout in de berekening van kolom H. Ik ga het zodra ik weer tijd heb aanpassen. Goed opgemerkt…. Dan ligt mijn pensioendatum aanzienlijk hoger; das wel balen…

   Bedankt voor de feedback!

   Beantwoorden
   • 22/11/2017 om 16:35
    Permalink

    Het is niet altijd leuk om gelijk te hebben…..
    Mijn pensioendatum ligt nu natuurlijk ook een stuk hoger.
    Aarghh…..
    Maar goed, je hebt wel een aantal mensen blij gemaakt.
    Voor heel even dan 🙂

    Beantwoorden
    • 22/11/2017 om 19:58
     Permalink

     Nogmaals bedankt. Ik maak liever mensen blij met een betere voorspelling :). Inmiddels staat versie 2.0 erop. De correcte voorspelling voor mijn situatie is nu 2.3 jaar eerder met pensioen. Nogal een teleurstelling, maar wel een logischer getal. Des te meer motivatie om er meer voor te doen…

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.