Met het nieuwe regeerakkoord is er geen tekort aan onderwerpen om over te schrijven. Hervorming van het belastingstelsel, versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de afschaffing van de “wet hillen” zijn allemaal thema’s die mij erg interesseren. Ik heb afgelopen week dan ook echt genoten van alle analyses op de verschillende financiële blogs. Helaas is een plan nog geen wetgeving, daarom moet ik het allemaal nog maar zien. Een meerderheid van één zetel is erg kwetsbaar.

Al met al ben ik wel tevreden met de uitkomst. De hervormingen, vergroening en nivellering zijn groter dan ik had verwacht met deze vier partijen en daar kan ik (met mijn progressieve voorkeur) alleen maar blij mee zijn.

Terwijl er in Den Haag van alles verandert, blijven wij gewoon ons eigen ding doen namelijk het aflossen van onze hypotheek om onafhankelijker te worden van “het systeem”. De Nederlandsche bank kwam vorige week nog met een persbericht over het gevaar van aflossingsvrije hypotheken. Omdat wij een stukje van de huizenmarktcrisis hebben mogen meemaken, herken ik dat gevaar. Tijd om korte metten te maken van deze vaste kostenpost.

In 2010 was de hoogte van onze aflossingsvrije hypotheek € 80.000,-. In de grafiek hiernaast is goed te zien dat we vanaf 2013 serieus zijn gaan aflossen. Dit jaar dreigt het totale aflossingsbedrag een stuk lager te gaan worden. Dit komt vooral omdat we minder geld overhouden door het inkorten van de spaarhypotheek. Gelukkig is het jaar nog niet om en ben ik van plan een paar duizend euro af te lossen voor het eind van het jaar. In totaal is er nog € 26.000,- te gaan. Als we op dezelfde voet verder gaan, duurt dit nog wel even…

Het onderstaande gezegde is hier wel op z’n plaats.

How do you eat an elephant?

“One bite at a time!”

Elke maand komen we een stukje dichter bij ons doel. Stapje voor stapje zien we het hypotheekbedrag langzaam dalen. Dat er ooit een eind aan gaat komen, geloof ik zeker. Maar omdat het einde al in zicht begint te komen, word ik toch wel een beetje ongeduldig.

 

Hoe lang nog?
Op dit moment sparen wij op twee manieren voor onze aflossingen. Op onze “vaste lasten” rekening storten we maandelijks een vast bedrag (zie: onze rekeningen). Omdat we inmiddels veel lagere lasten hebben dan in 2010, houden we ongeveer 350,- per maand over. Door de uit de hand gelopen kosten van de verbouwing werd dit bedrag de afgelopen maanden gebruikt om onze gezamenlijke buffer weer aan te vullen. Vanaf deze maand gaat het bedrag weer helemaal naar de aflossing van de hypotheek.

Daarnaast heb ik nog een persoonlijke rekening waar ik aan het eind van de maand geld op overhoud. Dit overschot gebruik ik volledig voor aflossingen op de hypotheek. Ik houd al twee jaar netjes bij hoe hoog dit bedrag is. Gemiddeld kom ik uit op € 360,- per maand.

Vriendin lost op dit moment niets af. Zij heeft in de afgelopen jaren meerdere malen een (fiscaal aantrekkelijke) schenking gekregen die zij heeft ingezet om de hypotheek voor een flink gedeelte af te lossen. Omdat wij onze vaste lasten eerlijk delen, hebben wij afgesproken dat zij pas weer mee gaat doen als we “weer gelijk lopen”.

Op dit moment moet ik nog € 2.370,- aflossen om weer op gelijke voet te komen. Eigenlijk is het totaalbedrag nog € 5.370,-, maar ik heb besloten om mijn eindejaarsuitkering en buffer van € 2.000,- in te zetten als het einde in zicht komt. Ik heb er vertrouwen in dat ik deze buffer binnen een jaar weer zal hebben aangevuld.

Zoals het er nu naar uitziet, ben ik over vijf maanden klaar met de inhaalslag. Na deze vijf maanden verwacht ik de hypotheek te hebben teruggebracht naar € 19.000,-.

 

Krachten bundelen
Na deze vijf maanden (hopelijk 03-2018) zal Vriendin weer meedoen. We hebben afgesproken dat we aan het eind van de maand kijken hoeveel overschot we hebben op onze privé rekeningen. Van deze twee bedragen nemen we het laagste bedrag en dat bedrag maken we over naar de gezamenlijke rekening voor een extra aflossing.

Voorbeeld:

Als Vriendin € 350,- overhoudt en ik € 300,-, gaat er 2x 300= €600,- als aflossing naar de hypotheek.

Uit ervaring blijkt dat zij minstens net zo spaarzaam is als ik. En ik verwacht dat een gemiddelde van 300,- per maand p/p makkelijk gehaald gaat worden. Dat geeft een totaal van ongeveer € 600,- per maand.

Dat schiet lekker op. Met het overschot op de gezamenlijke rekening kom ik dan op een maandelijks bedrag van rond de
€ 1000,- per maand.  Dat zou betekenen dat we na 19 maanden klaar zouden kunnen zijn met onze aflossingsvrije hypotheek. Vijf plus negentien maanden is precies twee jaar.

 

Tijd zal het leren
Het streven is dus om in twee jaar 26.000,- af te lossen. Ambitieus, maar naar mijn mening wel haalbaar. In het meest gunstige geval kunnen we sneller klaar zijn, maar alleen als het ons lukt om financiële meevallers optimaal in te zetten. Daartegenover staat dat het ook best wel eens langer zou kunnen duren, een tweede kind zal de kosten laten stijgen of wellicht liggen er andere financiële tegenvallers in het verschiet (afkloppen).

Voorlopig ziet de toekomst er in ieder geval zonnig uit en is de weg vrij voor een hypotheekvrij bestaan binnen afzienbare tijd. Ik heb net als het kabinet vertrouwen in de toekomst :).

Nog € 26.000,- te gaan
Share
Getagd op:                                                                                            

8 gedachten over “Nog € 26.000,- te gaan

 • 11/10/2017 om 20:35
  Permalink

  Een mooi streven om binnen 2 jaar met de aflossingsvrije hypotheek klaar te zijn. In februari waren jullie al bezig met het inkorten van de spaarhypotheek. Wijzigen daar nog plannen door in de komende jaren nog een keer bij te storten?

  Beantwoorden
  • 11/10/2017 om 20:39
   Permalink

   Bijstorten is bij ons helaas niet mogelijk. En met al het gedoe dat wij met deze aanpassing hebben gehad, laat het liever even met rust. Waarschijnlijk gaat er over twee jaar wel een plan komen om er zo snel mogelijk van af te komen.

   Beantwoorden
 • 12/10/2017 om 06:37
  Permalink

  Klinkt als een mooi plan. Wij mogen helaas maar €5.000 per jaar boetevrij aflossen op de aflossingsvrije hypotheek. Dus dat gaat een stuk minder hard…

  Beantwoorden
 • 12/10/2017 om 06:49
  Permalink

  Ambitieuze doelen, maar zo te zien hebben jullie de afgelopen jaren ook al veel extra kunnen aflossen. Wij gaan waarschijnlijk in 2018 maandelijks een vast bedrag als extra aflossing overmaken, aan het eind van het jaar gaab we even samen kijken hoeveel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.