Ik ben zeker niet de eerste die over het onderwerp bitcoin schrijft. Zogenaamde cryptocurency was de rage van eind 2017. Je kon geen krant openslaan of nieuwsite openen zonder een bericht over bitcoins tegen te komen. Toch wilde ik een kleine “duit in het zakje” doen over dit onderwerp (pun intended).

Omdat ik in mijn omgeving nogal vaak over geld praat, kreeg ik regelmatig de vraag of ik ook al bitcoins had. Er zijn zelfs een aantal vrienden van mij ingestapt in verschillende cryptocurrencies en ze lijken daarmee mooie (voorlopige) winsten gehaald te hebben. Toch besloot ik een paar jaar geleden al om er geen te kopen. Gek genoeg vind ik dat nog steeds een verstandige keuze.

Ik ga proberen uit te leggen wat voor mij de belangrijkste redenen zijn om er niet aan mee te doen.

Ik ga niet uitleggen wat bitcoin is, of wat de voor- en nadelen zijn. Dat hebben andere bloggers zoals Mr Money Mustace (tegen),  Verlossende aflosser (voor), Rentenier (tegen) en jlcollinsnh (genuanceerd) al veel beter gedaan. De bovenstaande links zijn allemaal aan te bevelen als je je wilt verdiepen in het onderwerp.

Mijn argumenten om niet mee te doen;

 

Ik ben geen speculant
Een speculant is een handelaar in goederen. Hij koopt om op een later moment tegen een hogere prijs te verkopen. Er wordt geen waarde toegevoegd aan het product en de enige reden voor een waardevermeerdering is een verandering in vraag of aanbod.

Op zich is er niets op tegen om te speculeren, maar de risico’s zijn aanzienlijk. De vraag naar een product is moeilijk te voorspellen en kennis van de markt is noodzakelijk om goede inschattingen te maken. Dat is ook de reden waarom ik niet handel in auto’s, schilderijen, goud of diamanten. Allemaal producten waar veelal mee gespeculeerd wordt. Bitcoin is geen uitzondering.

 

Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde
Een cryptocurrency is geen product in de echte wereld maar een computercode. Dat wil zeggen dat de vraag naar één bepaalde cryptocurrency weg kan vallen naar nul. Bij heel veel andere producten is dat niet zo. Als je handelt in auto’s en de auto wordt minder waard, dan kan je er altijd nog in gaan rijden.

“Gewoon geld” heeft ook geen intrinsieke waarde. Ik vind het dan ook niet verstandig om te speculeren in valuta. Hoewel er genoeg mensen zijn die dat wel doen.

Als ik een aanzienlijke hoeveelheid geld zou hebben, dan zou ik dat investeren in iets tastbaars zoals bijvoorbeeld vastgoed. Het voordeel van dit soort investeringen is dat het bezitten van het vastgoed geld kan opbrengen door verhuur. Geld kan je daarentegen ook uitlenen, bijvoorbeeld door het op een spaarrekening te zetten of obligaties te kopen. In dat geval verdien je rente. Dit is met bitcoin op dit moment nog niet het geval.

Goud wordt vaak als alternatief genoemd voor onze reguliere valuta. Er wordt dan ook al eeuwen gespeculeerd met goud, maar in principe is goud als handelsmiddel ook niet geschikt. Er is een te grote schaarste en in tijden van echte crisis worden producten met een echte gebruikswaarde relatief veel duurder. Hoeveel gram goud heb jij over voor een blikje tonijn als je echt honger hebt?

 

Iedereen doet het!
Het voorspellen van een markt is een onmogelijke opgave. Maar één ding is zeker: de waarde van producten zal stijgen en dalen. Eén indicatie dat een markt op zijn piek is, is als er op verjaardagen wordt geadviseerd om óók in te stappen. Populariteit is een teken dat de vraag (te) hoog is.

Omdat de spaar- en hypotheekrentes zo laag zijn, is iedereen op zoek naar een mooi rendement voor zijn spaargeld. Alternatieve investeringen als crowdfunding en cryptocurrency zijn op dit moment voor een heel grote groep mensen interessant. Daarnaast hebben veel mensen door alle publiciteit een “fear of missing out”. Deze factoren zijn een perfecte mix voor het ontstaan van een gigabubbel.

 

Complex en anoniem
Blockchain is een interessante technologie en ik denk dat het een belangrijke stap is naar een goed werkende “internet of things”. Maar de manier waarop bitcoin is ontstaan is op zijn zacht gezegd mysterieus. De oprichter(s) zijn anoniem en het gros van de bitcoins blijft in het bezit van een relatief kleine groep mensen.

De opslag van bitcoins is vrij ingewikkeld. Er wordt op dit moment veel hardware verkocht om bitcoins thuis “op te kunnen slaan”. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Bitcoin heeft nog een lange weg te gaan voor het echt mainstream kan worden (als het er ooit van komt).

De belangrijkste reden waarom mensen zelf thuis bitcoins willen opslaan is dat online “bitcoinbanken” (Mt.Gox, Bitstamp, Bitfinex en Nicehash) in het verleden gehacked zijn. Daar komt natuurlijk ook nog bij dat ze onder geen enkel toezicht vallen en fraude op de loer ligt.

Het onderstaande filmpje geeft volgens mij goed weer hoe makkelijk mensen doen alsof we het begrijpen. Maar begrijpen we echt hoe het zit?

 

Ethiek
De anonimiteit van cryptovaluta lijkt een voordeel, maar deze anonimiteit maakt het uitermate geschikt voor criminele transacties. Daarnaast is er geen toezicht op de handel. De samenleving loopt hierdoor belastinginkomsten mis. Dat wil zeggen: minder geld voor; nieuwe wegen, onderwijs en zorg. Het populaire idee dat wij zonder overheid beter af zouden zijn, vind ik ronduit naïef.

Ik heb al beschreven dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft. Maar het gekke is dat het wel geld energie kost om tot stand te komen. Het “minen” van bitcoins kost op dit moment evenveel energie als het hele land Denemarken verbruikt! De verwachting is dat het verbruik elk jaar met een factor vijf toeneemt. In een tijd van klimaatdoelstelingen kan ik mij niet voorstellen dat wij dit moeten willen.


Geen bitcoin voor mij

De bovenstaande redenen zijn voor mij voldoende om niet mee te doen aan de bitcoin rage. Dit wil niet zeggen dat ik je “stom” vind als je in bitcoins handelt. Als je wilt speculeren, prima! Maar wees voorzichtig en doe het met geld dat je zeker kan missen.

Wij zullen als samenleving moeten uitvinden hoe we met blockchain en alternatieve valuta moeten omgaan. Dat ons huidige monetaire systeem op de lange termijn niet duurzaam is geloof ik graag, maar ik geloof niet dat bitcoin hét antwoord is.

Als afsluiter een filmpje van de dailyshow over hoe onwaarschijnlijk makkelijk het is om je eigen cryptocurrency op te richten, vooral als je “the big short” hebt gezien hilarisch.

Waarom ik geen bitcoin koop
Share
Getagd op:                                                                                                                    

8 gedachten over “Waarom ik geen bitcoin koop

 • 04/01/2018 om 09:28
  Permalink

  Altijd fijn om in een adem met MrMoneyMustache genoemd te worden;-)
  De filmpjes zijn iderdaad hilarisch. Overigens moeten wensen gewoon vermogensrendementsheffing betalen over cryptocurrencies, al kan de overheid je bezit niet achterhalen.

  Beantwoorden
 • 04/01/2018 om 15:03
  Permalink

  He, wat een nuchtere blik op dit onderwerp (met goede argumenten and zeer grappige flimpjes trouwens). Zie zowel de voordelen als de nadelen (energie verbruik/ethiek) van de technologie. Er gaat natuurlijk wel wat van overblijven, maat wat en hoe is nog niet duidelijk. Ben er alleen zelf ook nog niet uit wat ik er nu precies van moet vinden.
  Hebben zelf via de Combicoin (een token) wat bloodstelling aan deze markt. Maar het is een kleine positie en zeer speculatief natuurlijk, tis vooral leuk om langs de zijlijn ook een beetje mee te doen.

  Beantwoorden
 • 08/01/2018 om 09:27
  Permalink

  Aha wordt genoemd als de medestander. Ja speculeren is risico nemen. De vraag is misschien ook, afgezien dat het moet of zou moeten, hoe je met mogelijk verlies omgaat. Ten eerste alles waar je geld in stopt moet niet ten koste gaan van je lasten of dat je meer in de schulden komt. Ten tweede, als je verliest aan het avontuur, hoe ga je er mee om? Het kan altijd zonde zijn, maar het kan ook gezien worden als een avontuur wat je weer andere dingen meegeeft in het leven. Je bent pas vrij als geld niet zo belangrijk is voor je. Dat betekent dat je het leuk vind als het je middel is om je schuld sneller af te kunnen lossen of dat je het verlies kan nemen en weer verder gaat met het leven. Het is pas onverstandig als je daar niet zo in kan zitten maar bovenal dat je het met geld doet wat je niet kan missen.

  Beantwoorden
  • 15/01/2018 om 09:14
   Permalink

   Eindelijk tijd voor een reactie… Valt niet mee om tijd te vinden met twee kleine kids…

   Wijze woorden, met speculeren is inderdaad niets mis. Als je maar goed weet wat de risico’s zijn en het geld dus ook kan missen.

   Beantwoorden
 • 16/01/2018 om 16:44
  Permalink

  Ohh als ik er aan denk dat ik ooit aan het begin bitcoins heb gekocht voor iets van 5 dollar haha en ze heb verkocht toen ze rond de 600 dollar stonden…… Maar goed artikel dit, dank je wel. Ik koop nu zeker ook geen bitcoins, ik heb er nu teveel vragen over en bovendien moet je nooit op een top (als dat het nu is dan, dat is de speculatie) kopen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.