De auto naar de grote beurt brengen is altijd spannend, maar deze keer hadden we wel heel erg veel pech. De rekening kwam net onder de €1000,- uit. Nèt iets minder dan de dagwaarde van de auto.

Normaal lukt het wel om kleine reparaties uit onze normaal kasstroom te halen. We hebben wel een potje voor een eventuele nieuwe auto, maar niet voor onderhoud.

Deze maand kwam deze kostenpost extra vervelend uit want we hadden al een dure maand door de aanschaf van LED verlichting, cadeaus en babyboodschappen. Misschien is het toch slim om vanaf volgende maand een extra potje voor auto-onderhoud aan te maken.

 

De auto
Wat moest er allemaal gebeuren?

 • Nieuwe distributieriem
 • Nieuwe aandrijfriemen airco
 • Nieuwe remmen
 • Twee nieuwe banden
 • Nieuwe vriesdoppen (doorgeroest)
 • Reparatie sigarettenaansteker (aansluiting navigatie)
 • APK
 • Olie, Luchtfilters enz..

We merkten de afgelopen maanden al dat de banden begonnen te slippen, maar verder leek de auto het nog prima te doen. Het was dan ook even schrikken toen de garage ons belde met het nieuws over de vriesdoppen en de distributieriem. Ik had deze kostenpost pas over een jaar verwacht, maar het blijkt dat de kilometerstand niet de enige indicatie is. De distributieriem moet blijkbaar ook na een aantal jaar standaard vervangen worden.

Zoals ik al beschreef, betalen wij het onderhoud uit onze kasstroom. Met een rekening van €500,- gedeeld door twee (Vriendin betaalt haar deel) is dat meestal wel prima te doen, maar €500,- p/p was toch even slikken. Zelfs dit bedrag is in de meeste maanden niet per se een probleem. Toch komt het nu niet zo goed uit, aangezien we bij de start van de maand al grote uitgaven hadden gedaan:

 

LED verlichting
Vorig jaar hebben we de benedenverdieping helemaal voorzien van LED verlichting. Dat was op zichzelf al best een dure investering, omdat er vooral veel spotjes (dus veel lampjes) vervangen moesten worden. Nu was de bovenverdieping aan de beurt, maar na het aanschaffen van de lampen bleek dat de dimmers niet geschikt waren voor LED. Drie dimmers á € 50,- + lampen hakt er aardig in.

Ik verwacht niet dat we deze investering snel terug gaan verdienen, maar het voelt wel goed om het huis te verduurzamen.

 

Een cadeautje
Mijn ouders zijn 40 jaar getrouwd en verdienden een groot cadeau. Ze zijn heerlijk op de kosten van de kinderen een weekendje weg geweest. Ik heb zeker geen spijt van dit cadeau, maar het was wel een aanzienlijke hap uit het budget.

 

Luiers enzo…
Bij de boodschappen van vorige week hebben we meteen luiers groot ingeslagen. Ik begin nu toch wel te merken dat we twee kinderen hebben. Een paar nieuwe schoenen, luierdoekjes, kunstvoeding en extra kleding viel met één kindje nog wel mee, maar met twee kinderen ziet het er naar uit dat we ook ons boodschappenbudget naar boven moeten bijstellen.

 

Ik haal het einde van de maand niet
Op mijn betaalrekening houd ik elke maand een minimale buffer aan van € 500,-. In een normale maand maak ik aan het einde het overschot over naar de spaarrekening voor extra aflossingen. Deze maand zit ik al honderd euro onder de buffer en ik moet nog twintig dagen! Ik weet dus al zeker dat ik geen extra geld ga overhouden.

Gelukkig is het nog niet zo erg als deze Loesje poster:

Tegenvallers horen er nou eenmaal bij, maar van deze autoklapper hakt aardig in mijn savingsrate.

Eigenlijk moet ik niet zeuren; we hebben niets van onze spaarbuffers hoeven inzetten en we zullen nog steeds ons “overschot” van de gezamenlijke “vaste lastenrekening” kunnen sparen voor een extra aflossing. Daarnaast gaat er nog gewoon €100,- naar de investeringen, maar dat is eigenlijk de ondergrens.

Om het goed te maken ga ik volgende maand proberen een maandje niet te pinnen van mijn betaalrekening. Ik heb nog ongeveer 150,- aan cash liggen en februari tot maart is een relatief korte periode.  Ik ben benieuwd of dat gaat lukken.

Een maandje in de min
Share
Getagd op:                                                                                                        

5 gedachten over “Een maandje in de min

 • 04/02/2018 om 23:15
  Permalink

  Oh auto en onderhoud. Uiteraard belangrijk en noodzakelijk voor vervoer. Maargoed, zoals je al aangaf hoefden jullie geen buffer aan te spreken dat scheelt enorm.

  Beantwoorden
 • 05/02/2018 om 08:18
  Permalink

  Dure maand…

  We hebben ook 2 kinderen en hebben ons budget opgetrokken om al de kosten te betalen…

  En de lampjes die ze doen tijdens de vakantie proberen we uit ons life happens fonds te halen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.