Vorige maand kreeg ik van één van mijn lezers een vraag. Het ging over het dilemma investeren of aflossen. Wat is verstandiger?

Op internet lijken er twee stromingen te zijn, de investeerders en de aflossers. Ik geloof dat ik in bij de “aflossers” hoor. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat investeerders onverstandig zijn.

Of de keuze die je maakt verstandig is, is vooral afhankelijk van persoonlijke eigenschappen als risicotolerantie en (levens)doelen. Hoe dat precies zit, probeer ik in de onderstaande analyse te beschrijven.

De lezersvraag ging ongeveer zo:

“We hebben nu 10.000,- wat zullen we er mee doen? Investeren of aflossen?”

 

Wat is het verschil tussen aflossen en investeren?
Je zou kunnen denken dat het niet zoveel uitmaakt. Aflossen en investeren leveren op hun eigen manier allebei rendement op. We zouden kunnen kijken welk besluit het beste rendement levert. We hebben geen glazen bol, maar we kunnen wel een “wat als” analyse doen met historische cijfers.

 

Een vergelijking in cijfers:

Acht jaar geleden investeren:
Als je acht jaar geleden €10.000 in een wereldwijd indexfonds in aandelen had gestopt (en in januari 2018 had verkocht), dan had deze meesterzet ongeveer €13.000,- aan pure winst opgeleverd.

Acht jaar geleden aflossen:
Als je acht jaar geleden €10.000,- had afgelost op een hypotheek van 4.8%;  leverde dat in tien jaar “maar” €2.250,- aan lastenverlichting op.

Een verschil van ruim €10.000,- in het voordeel van investeren! Als je kijkt naar de resultaten op de aandelenbeurzen van de afgelopen acht jaar, dan zal je moeten concluderen dat investeerders de beste keuze hebben gemaakt.

 

“In deze tijd zou je wel gek zijn om af te lossen”
De hypotheekrentes zijn historisch laag en de aandelenbeurzen deden het de afgelopen tien jaar supergoed. Als je ervan uitgaat dat de groei nog wel even doorzet en dit afzet tegen een hypotheekrente van 1.6%, dan zou je wel gek zijn om extra af te lossen op een hypotheek.

Het probleem zit hem alleen in de woorden “ervan uitgaan dat de groei nog wel even doorzet”. De afgelopen tien jaar waren uitzonderlijk goede jaren op de aandelenbeurs. Het herstel na de crash van 2008 was in volle gang. Even ter herinnering; in de crash rond 2008 verloor de aandelenmarkt ongeveer 50% van zijn waarde.

De afgelopen weken is de aandelenbeurs ongeveer 10% van zijn waarde verloren. In- en uitstapmomenten zijn dus erg belangrijk. Maar zelfs als je bij het bovenstaande voorbeeld op het meest ongunstige moment (in 2007) was ingestapt en met een ijzeren maag een “buy-and hold” strategie had volgehouden, dan had de investering tijdens de start van deze maand €6.900,- aan winst opgeleverd. Een rendement dat je met aflossen zeker niet had kunnen bereiken.

 

Waarom hoor ik bij de “aflossers”?
Ik luister zo nu en dan naar de podcast van Dave Ramsey (Amerikaanse aflosgoeroe) en hij krijgt ook regelmatig de vraag of je niet beter kan investeren dan aflossen. Zijn antwoord is altijd dezelfde wedervraag;

 

“Zou jij 10.000,- extra lenen op je huis om te investeren?“

 

Meestal is het antwoord dat hij krijgt een volmondig  “nee”. Waarom is dat? In principe is de vraag precies hetzelfde als de lezersvraag aan het begin van het artikel. Waarom voelt het alsof we hier voor een ander dilemma staan?

 

Dit heeft alles te maken met het “endowment effect” uit de gedragseconomie. Deze theorie stelt dat we een hogere waarde toekennen aan dingen die we in ons bezit hebben dan aan dingen die we niet bezitten. Daarbij ervaren we een (financieel) verlies sterker dan winst.

In de lezersvraag wordt er gesproken over geld aflossen. Dit aflossen voelt als een verlies omdat je voor de 10K niet direct iets terug krijgt. Het huis heb je gevoelsmatig al. Het voelt dus als €10.000,- verliezen.

In de wedervraag van Dave gaat het over het afsluiten van een lening op jouw huis. Je raakt dus eigenaarschap kwijt. In dit geval voelt investeren (in tegenstelling tot de lezersvraag) wel als verliezen.

Daarnaast wordt het in de wedervraag duidelijk dat je vergeet dat een hypotheek feitelijk ook een risico is. Omdat je “gewend raakt” aan een hypotheek voelt het misschien niet meer als een risico, maar het risico is er wel degelijk. Na het instorten van de huizenmarkt in 2008 werd dit pijnlijk zichtbaar. De laatste economische crisis heeft extra lang geduurd omdat veel huishoudens onder water stonden. Men durfde niet meer van baan te wisselen, durfde niet meer te investeren, was niet in staat om te verhuizen en liep in het geval van een scheiding zelfs tegen faillissementen aan.

De wedervraag maakt duidelijk dat het kiezen voor investeren met geleend geld eigenlijk een dubbel risico is. Risico op de hypotheek + het investeringsrisico. Zolang je nog geen eigen vermogen hebt, (vermogen = bezit – schuld) investeer je feitelijk met geleend geld.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die dit risico bewust opzoeken. Sterker nog; ik ken mensen die er heel rijk mee zijn geworden (voornamelijk met vastgoed). En bijna alle ondernemers investeren met geleend geld. En ja, zij zijn zich meestal bewust van het risico. Maar succesvol investeren met geleend geld vergt tijd en aandacht (en een flinke dosis geluk). Gratis geld bestaat niet.

 

Aflossen heeft meerdere voordelen
Natuurlijk zijn lagere maandlasten prettig voor je savingsrate, maar lage lasten hebben meer voordelen dan je in eerste instantie zou denken. Ik ben persoonlijk op zoek naar meer vrijheid en rust. Vrij zijn van schulden geeft mij zeker meer rust en vrijheid dan een grote portefeuille met aandelen (of bitcoins).

Het geeft je meer mentale bandbreedte (SVMV schreef hier eerder over). Het schijnt dat als je financiële schaarste ervaart het IQ met 13 punten daalt. Je durft minder risico te nemen op je werk omdat je banger bent voor baanverlies.

Je kan eerder met pensioen omdat je direct minder nodig hebt. En met “pensioen” bedoel ik nú al minder werken. Denk bijvoorbeeld aan een kleinere aanstelling of zelfs een omgekeerde werkweek (twee dagen werken- vijf dagen weekend).

 

Mijn advies;
Mocht ik morgen € 10.000,- krijgen dan gebruik ik deze direct voor een extra aflossing. Maar het heeft alles te maken met risicotolerantie en het doel dat ik wil bereiken.

Wil je meer rust en vrijheid?
Ervaar je meer rust als je investeert of als je aflost? Voel jij je vrij(genoeg) met de maandlasten die je nu hebt?

Wil je meer rendement?
Ben je bereid om meer risico te nemen? Weet je waar je in investeert? Ben je je bewust van de kosten en risico’s?

 

Wat zou jij doen? Zou jij extra hypotheek opnemen om te investeren?

Lezersvraag: investeren of aflossen?
Share
Getagd op:                                                                                                            

8 gedachten over “Lezersvraag: investeren of aflossen?

 • 11/02/2018 om 11:21
  Permalink

  Ik ben nog aan het huren, en ik wil pas over een aantal jaar kopen. Ik splits het geld wat ik spaar in twee potjes: een voor een lange termijn beleggen, en een voor het kopen van een huis in de toekomst. Op het moment dat ik een huis heb denk ik dat ik nog steeds zowel zal aflossen als investeren. De precieze verhouding daartussen zal ik tegen die tijd wel bedenken!

  Beantwoorden
  • 16/02/2018 om 10:40
   Permalink

   Heel goed dat je al geld opzij zet om te kopen. Als het je lukt om 20% van de hoofdsom bij elkaar te sparen, gaat dat tzt veel rente schelen.

   Beantwoorden
 • 11/02/2018 om 12:29
  Permalink

  Goed artikel en mooie analyse! Wij hadden al vrij vroeg de gekozen voor investeren, en inmiddels ook in vastgoed (dus met geleend geld). Daarnaast ben ik me erg bewust van de meekomende risico’s en in plaats van ze uit de weg te gaan, probeer ik die juist zo goed mogelijk af te dekken.

  Ik merk ook dat in de twee ‘kampen’ er ook grote verschillen zitten in hoe actief je wilt zijn in beleggen. Wij zijn vrij actief en steken er erg veel tijd in. Gaat je voorkeur uit naar een passievere vorm van investeren, dan brengt dat weer andere mogelijkheden met zich mee.

  Beantwoorden
  • 16/02/2018 om 10:51
   Permalink

   Bedankt! Ik vind het super tof hoe jullie je vermogen voor je laten werken en hoe jullie hier bewust aan werken. Jullie steken er zoveel tijd en energie in, dat je al (bijna) kan spreken over een echte vastgoedonderneming. Ik ben benieuwd hoe snel jullie de overstap gaan maken naar “full time” vastgoedondernemers. Super stoer!

   Beantwoorden
 • 11/02/2018 om 13:22
  Permalink

  Wij zijn overgegaan van aflossers naar investeerders.
  Voor mij was het belangrijk om hypotheek vrij te gaan als de kinderen mogelijk naar de universiteit gaan. We hebben dus een paar keer afgelost en geherfinancierd. De looptijd hebben we zo verkort en de maandlast gebracht op een aanvaardbaar bedrag voor ons.
  Elke maand investeren we nu de overschot, eerder dan extra aflossen.

  Beantwoorden
  • 16/02/2018 om 10:56
   Permalink

   Volgens mij heb je het dan goed voor elkaar! Erg belangrijk om een “gameplan” te hebben. En natuurlijk fijn dat de lasten acceptabel zijn.

   Beantwoorden
 • 12/02/2018 om 18:54
  Permalink

  Ik doe zowel aflossen als investeren. Op een 5% rentende hypothecaire lening los ik lekker af en geniet van elke euro die ik maandelijks minder hoef te betalen. Daarnaast bouw ik een kleine aandelenportefeuille op waar ik maandelijkse de dividendinkomsten van optel. Ook dat bedrag groeit lekker. Langzamerhand ga ik steeds meer richting het investeren door herbelegging van dividenden en lagere maandelijkse lasten op de lening. Een heerlijk gevoel.

  Beantwoorden
 • 16/02/2018 om 10:59
  Permalink

  Ik ken het gevoel! Er zijn veel mensen die kiezen voor én aflossen én investeren. Met 5% rente zie je redelijk wat resultaat van je aflossing. Dat motiveert wel!

  Na het aflossen van het aflossingsvrije deel ben ik ook van plan om een experimentje te starten met dividendinvesteringen. Ik kan bijna niet wachten, maar ik zal eerst nog even 11k moeten aflossen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.