Toen wij een aantal jaar geleden begonnen met besparen op onze vaste lasten, hadden we één droom; allebei een driedaagse werkweek. Tot twee jaar geleden leek dit nog een doel voor de lange termijn, maar het ziet er naar uit dat wij dit doel vanaf september dit jaar al hebben bereikt (althans; voor de komende twee jaar)!

Vriendin en ik hebben een 0.8 baan in het onderwijs. Dit houdt in dat we sowieso vier dagen per week werkten. Daarbij is het in onze sector mogelijk om per kind twee jaar (gedeeltelijk betaald) één dag ouderschapsverlof op te nemen. Vanaf volgend jaar nemen we samen ouderschapsverlof op, waardoor we ons doel vanaf september dus al zullen bereiken!

 

Ouderschapsverlof?
Vriendin kan één jaar één dag ouderschapsverlof opnemen waarbij ze 50 % betaald krijgt. Het tweede jaar is het verlof onbetaald. Vriendin heeft het afgelopen jaar al ouderschapsverlof gehad en merkt weinig van haar lagere inkomen. Doordat ze in de tussentijd een paar salarisverhogingen heeft gehad en doordat haar salaris een paar procent is gestegen door CAO afspraken, heeft ze voor haar gevoel nauwelijks in hoeven leveren. Netto verdient ze nu bijna net zoveel als voor het verlof.

Mijn regeling is iets minder royaal. Ik kan ook één dag verlof krijgen die vervolgens 15 % wordt uitbetaald. Ik heb door onze HR afdeling een berekening laten uitvoeren en zij becijferen dat ik op basis van mijn huidige salaris ongeveer 350,- p/m netto minder ga verdienen. Gelukkig wordt dit verzacht door een extra stapje in mijn salarisschaal (goed functioneren) en nieuwe CAO afspraken (2,5% erbij). Hierdoor verwacht ik dat ik 250,- minder ga verdienen. In totaal lever ik dus “maar” 12% van mijn inkomen in terwijl ik 25% minder ga werken. Als je rekening houdt met inflatie is het inkomensverlies wel iets groter.

Vriendin heeft het afgelopen jaar al één dag ouderschapsverlof gehad en dit loopt nog een jaartje door. Zij heeft besloten om ook voor onze tweede dochter twee jaar ouderschapsverlof aan te vragen. Dit wil zeggen dat ze tot 2021 drie dagen in de week blijft werken.

Ik heb deze week een overeenkomst ondertekend waarmee ik mijn ouderschapsverlof laat ingaan voor onze oudste dochter. In totaal ben ik van plan om de komende vier jaar ouderschapsverlof op te nemen. Dat zou betekenen dat ik tot 2022 drie dagen in de week ga werken (mits de regeling over twee jaar nog bestaat).

 

Redden we dat financieel?
Omdat we onze vaste lasten laag hebben gehouden en de afgelopen jaren flink hebben afgelost op de hypotheek gaan wij het zeker redden met minder inkomen. Als ik kijk naar de jaarcijfers van 2017 dan hebben we geleefd van 63% van ons inkomen. En voor ons gevoel zijn we echt niets tekort gekomen.

De kosten zullen wel iets stijgen. Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat ons boodschappenbudget opgeschroefd moet worden. Omdat we vaker de auto pakken om de kinderen weg te brengen, moeten we vaker tanken. Daar komt bovenop dat luiers, kleren, peuterspeelzaal en leuke uitstapjes ook betaald moeten worden. Daarnaast zouden we graag maandelijks wat geld opzij willen zetten voor de kinderen, eventueel voor studie of uitzet. Dit zal betekenen dat we structureel minder gaan aflossen dan dat we de afgelopen jaren hebben gedaan. Ik verwacht dat onze savingsrate vanaf volgend jaar een flinke duikeling gaat maken, maar dit is een weloverwogen keuze.

 

Werklust
We hebben veel plezier in ons werk, maar we merken ook dat het niet altijd energie geeft en zaligmakend is. We zijn goed in wat we doen, maar merken dat de ontwikkeling een beetje stopt. Na een aantal jaar krijg je soms het gevoel dat je alles al een keer gezien hebt en loop je het risico dat je op de automatische piloot gaat draaien.

Aan de ene kant geeft ervaring rust en vertrouwen, maar aan de andere kant kan je er ook onrustig van worden. Vooral als je het gevoel hebt dat je het grootste gedeelte van de week kwijt bent met “stilstaan”. Het is frustrerend om terug te kijken op een jaar onderwijs en te merken dat je eigenlijk veelal hetzelfde hebt gedaan als vorig jaar en dat je het aankomende jaar hetzelfde trucje mag gaan uitvoeren.

Volgens mij is het heel gezond om nieuwe dingen te ondernemen en jezelf te blijven ontwikkelen. Het houdt je scherp, gemotiveerd en zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je echt leeft!

Maar aan nieuwe dingen ondernemen kleven ook (financiële) risico’s. Je hebt tijd nodig om jezelf te ontwikkelen en er is onzekerheid over je inkomen. De mentale rust die je van een vast inkomen krijgt is van groot belang voor het functioneren in het algemeen. Je slaapt beter en de keuzes die je maakt zijn eerder gericht op de lange termijn.

 

Kiezen voor zekerheid of avontuur? 
Ons ideaal is een combinatie; ontwikkelen en experimenteren in de vrije tijd met als vangnet de zekerheid van een vast inkomen en het vertrouwen dat we iets doen waar we goed in zijn. Dit wil dus zeggen dat we in de toekomst op onze vrije dagen best wel geld willen verdienen, maar dat het voor ons niet per se hoeft. Als we veel voldoening halen uit vrijwilligerswerk of een leuke hobby dan is dat ook goed.

Op dit moment staat onze vrije tijd in het teken van onze kinderen. Dat zal de komende twee jaar zeker nog wel blijven. Ik vind het prachtig om de eerste levensjaren van onze kinderen zo bewust mee te kunnen maken. Natuurlijk is het zwaar en lang niet altijd leuk om twee huilende kinderen door een supermarkt heen te lozen. Maar de kleine momentjes, knuffels en prachtige peutergesprekken maken het de investering meer dan waard.

Vanaf volgend jaar hebben we met het hele gezin een dag langer weekend. Dit zal ervoor zorgen dat we buiten de schoolvakanties makkelijk een lang weekendje erop uit kunnen. Ik kijk er nu al naar uit om op vrijdag te beslissen om de auto in te pakken en pas weer maandag in de avond terug te komen. Ik ervaar het echt als een luxe om er vier dagen per week te kunnen zijn voor onze kinderen.

 

En na 2022?
Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar als het de komende vier jaar bevalt dan is de kans erg groot dat we over vier jaar structureel 0,6 gaan werken. Samen hebben we dan een 1,2 baan en dat is voor ons voldoende om van rond te komen. Als de kinderen naar de basisschool gaan, geeft dat ons weer meer tijd en ruimte om onszelf te gaan ontwikkelen. Ik droom op dit moment om iets te gaan doen met (financiële) coaching. Hoe en óf ik dat ga vermarkten weet ik nog niet, maar dat ik er op dit moment energie van krijg is zeker. En dat is het allerbelangrijkste.

Vanaf september 3 dagen werken
Share
Getagd op:                                                                                                                                            

10 gedachten over “Vanaf september 3 dagen werken

 • 10/04/2018 om 09:36
  Permalink

  Gaaf hoor. Heerlijk vooruitzicht. De eerste vier levensjaren van onze dochter, werkten wij allebei in deeltijd vanuit huis. Volgende week wordt ze 16 😉 dus de tijd gaat echt snel.

  Beantwoorden
 • 10/04/2018 om 21:31
  Permalink

  Dat is een goed vooruitzicht zeg. Zelf wil ik ook minder gaan werken zodra er ooit een kleine in huis rond kruipt. Ik zit dan aan 4 dagen te denken.

  Beantwoorden
  • 18/04/2018 om 22:26
   Permalink

   Die vier dagen zijn zeker wel aan te raden, zeker nu de kleine op komst is! Nog proficiat trouwens!

   Beantwoorden
 • 13/04/2018 om 08:11
  Permalink

  Mooi zeg! Dat lijkt me ook wel wat. Ik neem nu een halve dag ouderschapsverlof op en een halve dag doe ik met vrije dagen. Heerlijk is dat al.

  Als de lasten nog wat lager zijn ga ik eens kijken voor nog een dagje minder..

  Beantwoorden
 • 18/04/2018 om 09:51
  Permalink

  Heerlijk he. Hier ook twee kleine kinderen en wij werken 4 (M,) en 3 (V) dagen per week en dat vinden wij prima. Omdat we dichtbij huis werken zien we de kinderen vrijwel elke dag ‘s ochtends en ‘s avonds op de dagen dat we werken. V zit in het onderwijs en ik koop nog 8 extra vakantiedagen waardoor ik 7 weken vrij heb per jaar.

  Door de inkomensafhankelijke combinatiekorting en loonstijgingen zijn we er financieel helemaal niet op achteruit gegaan.

  Beantwoorden
  • 18/04/2018 om 22:30
   Permalink

   Zolang je gewend blijft aan een (relatief) laag inkomen, is het zeer goed te doen. Als wij ineens de stap moesten maken van 2 volledige banen naar 1.2 baan met zou het niet meevallen om te wennen aan het nieuwe inkomen.

   Ik ben benieuwd wat het netto scheelt. Ik weet in ieder geval dat we het kunnen dragen, maar ik verwacht zeker dat het mee gaat vallen.

   Beantwoorden
 • 19/04/2018 om 08:34
  Permalink

  Heerlijk hoor! En vaak is het inderdaad de keuze tussen avontuur of zekerheid. Heel veel mensen kunnen (veel) minder werken, maar zien dat niet, omdat ze zo gericht zijn op de manier waarop hun leven er NU uitziet. Maar je kunt goedkoper wonen, je kunt meer zelf doen en minder uitbesteden, je kunt heel veel keuzes maken die ervoor zorgen dat je gewoon minder geld nodig hebt om rond te komen. Het is alleen vaak een kwestie van durven. Van je kop boven het maaiveld uitsteken.

  Beantwoorden
  • 20/04/2018 om 14:50
   Permalink

   Mooie woorden, het klopt… onze levenstandaard is beduidend lager dan dat van onze directe omgeving. We wonen relatief klein, rijden 1 tweedehands (bejaarde)auto en kopen zoveel mogelijk tweedhands. Function over Form is het devies.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.