Zoals de titel al verklapt, zijn we vanaf deze week verlost van onze aflossingsvrije hypotheek! Met de finish in zicht, kon ik het niet laten om nét voor de vakantie een klein bochtje af te snijden.

In goed overleg met Vriendin hebben we besloten om een aanzienlijk deel van onze buffers in te zetten voor een laatste aflossing. We konden het gewoon niet langer aanzien om de euro’s op de spaarrekeningen te zien wegkwijnen, terwijl we met één druk op de knop verlost konden worden van onze aflossingsvrije hypotheek. De komende maanden zullen we alsnog dit bedrag moeten bijsparen om de buffers weer aan te vullen, dus rationeel gezien is de winst minimaal. Maar mentaal is het wel een lekkere opsteker! Een belangrijke mijlpaal is behaald en we zijn apetrots!

 

80.000,- in acht jaar en zeven maanden
De aflossingsvrije hypotheek hadden we vanaf 2010. Toen we hem afsloten, wisten we wel dat we moesten aflossen, maar de eerste vier jaar losten we één keer per jaar een relatief klein bedragje af. Zo hadden we in 2014 nog maar €5.500,- afgelost.

In 2014 ontvingen we een schenking van familie die het aflosvirus bij ons heeft aangewakkerd. Deze schenking van € 10.000,- was belastingvrij mits hij werd ingezet als aflossing voor de hypotheek. Toen wij zagen hoeveel dit scheelde in de maandlasten en erachter kwamen dat aflossingsvrij helemaal niet zo “vrij” is, besloten we er vaart achter te zetten.

 

Door bewust om te gaan met onze financiën en het maken van een aantal fundamentele keuzes, is het ons gelukt om vanaf de start van 2014 ruim 64.000,- af te lossen. Als je er zo op terugkijkt; een enorm bedrag. Ik heb al eerder beschreven dat ons leven er echt anders uit zou zien als we hadden besloten om dit “gewoon” te consumeren. Als we ervoor hadden gekozen om de “lifestyle-inflation” zijn gang te laten gaan.

 

De winst is meer dan geld alleen
Als we niets hadden afgelost, betaalden we in 2040 nog steeds rente en stonden we nog 80.000,- in de min. Daar staat tegenover dat we ongeveer datzelfde bedrag de afgelopen acht jaar ook prima hadden kunnen uitgeven aan andere dingen. Het “niet uitgeven” is een langetermijninvestering geweest, die zich vanuit een rekenkundig standpunt pas over de heel lange termijn terugbetaald.

Desondanks betaalt het zich nu al uit in vrijheid. Vanaf nu hebben we elke maand minder geld nodig om van rond te komen. Daardoor is het voor ons mogelijk om vanaf volgend jaar allebei een driedaagse werkweek aan te houden. Nu nog met ouderschapsverlof, maar hoogstwaarschijnlijk voor onbepaalde tijd. Naast het praktische en financiële voordeel van aflossen heeft het ons nog veel meer gebracht.

Eigenlijk kan je constateren dat onze interesse in financiële vrijheid is ontstaan in het jaar van de grote schenking (2014). Die eerste grote aflossing was voor ons echt een life-changer. Omdat we ons voornamen om versneld af te lossen, ontstond vanzelf de vraag; hoe zorgen we ervoor dat we aanzienlijk minder uitgeven dan dat er binnenkomt?

Tijdens het leren over budgetmethodes en avonden stoeien met Excel bleek het voor mij persoonlijk een mateloos interessant onderwerp. Ik kwam erachter dat er veel medestanders te vinden waren met dezelfde missie; bloggers, internetfora en ongelofelijk veel boeken over het onderwerp. Alles wat ik kon lezen ging erin als zoete koek. En niet zonder resultaat!

Langzaamaan werden we ons bewust van ons zogenaamde spaarpercentage en werd het een sport om deze elke maand zo hoog mogelijk te krijgen. De echte winst zit in alle inzichten en vrijheid die het ons heeft gegeven.

Als wij dit avontuur niet waren aangegaan had ons leven (en de toekomst) er heel anders uitgezien. Met een huis diep “onderwater” en een hoge levensstandaard maak je namelijk heel andere keuzes. Waarschijnlijk waren we juist méér i.p.v. minder gaan werken. Gingen onze kinderen doordeweeks “gewoon” naar de opvang, of hadden we het zelfs bij één kind gelaten. Je maakt onbewust veel levenskeuzes gebaseerd op je financiële situatie.

Door dit aflossingsavontuur staan we steviger en zelfverzekerd in het leven. We hebben geleerd dat we niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn en misschien is dat wel de belangrijkste les.

Op naar de volgende (financiële) uitdaging; maar eerst vakantie vieren en onze buffers weer aanvullen!

Vaarwel aflossingsvrije hypotheek!
Share
Getagd op:                                                                                                                                    

14 gedachten over “Vaarwel aflossingsvrije hypotheek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.