Ik schrijf deze update vanaf ons zonnige vakantiebestemming. We hebben er al een paar weken vakantie opzitten en het bevalt uitstekend. We genieten volop van onze twee jonge kinderen en van elkaar. Ondanks dat de kinderen nog relatief veel zorg en aandacht nodig hebben, komen we met een beetje samenwerking toch nog aan wat extra uurtjes slaap en is het zelfs gelukt om een flink aantal keer met de racefiets erop uit te gaan.

Een collega vertelde mij ooit; “Een vakantie met jonge kinderen is precies hetzelfde als thuis, maar dan ergens anders.” en ik kan dat beamen. De zorg voor de kinderen gaat gewoon door, sterker nog; je bent extra druk met slaapjes, zonnebrand en poepluiers op ongelukkige momenten. Maar het grote verschil is wel dat we er nu 24/7 met z’n tweeën voor staan. Dit maakt dat je toch wat meer tijd kan vinden voor jezelf en voor elkaar. Daarnaast is er in een andere omgeving minder afleiding en kom je vanzelf toch meer tot rust. Voor het weer hadden we niet weg hoeven gaan, maar ik heb desondanks geen spijt dat we gegaan zijn. We hadden deze lange vakantie zeker verdiend, want we hadden immers iets te vieren.

Vlak voordat we op vakantie gingen, besloten we om een eindsprintje in te zetten om ons aflossingsvrije deel van de hypotheek helemaal af te lossen. Nog heel erg bedankt voor de fijne reacties op dat bericht!

Door deze stap ziet het onderstaande maandoverzicht er weer iets anders uit dan normaal. Ik zal onder de tabel proberen de cijfers te verklaren.

 

Maandelijkse update: Juli 2018 
Voortgang
Gespaard voor extra aflossing€ 1.593,-
Inleg spaarhypotheek€ 379,-
Inleg beleggingen€ 100,-
Totaal€ 2.072,-
Uitgevoerde extra aflossingen€ 5.000,-
Leningen
Aflossingsvrije hypotheek€ 0,- !!!
Spaarhypotheek€ 81.007,-*
Totaal€ 81.007,-
Beleggingen
Portefeuille Meesman€ 3.400,-
Tekort op spaarbuffer€ 1.531,-

*omdat ik mijn Excelbestanden niet bij mij heb, klopt dit bedrag waarschijnlijk niet helemaal. Volgende maand volgt een correctie.

 

Uitleg:
Er is aardig wat geschoven met geld om tot de finale aflossing te komen. We hadden nog geld klaarstaan voor een extra aflossing, er waren meerdere meevallers, we hebben een gezamenlijke buffer structureel verkleind en een deel van mijn persoonlijke buffer ingezet.

Eerst de meevallers van deze maand:

 • Ik kreeg € 530,- aan overuren uitbetaald
 • Ik kreeg een eenmalige uitkering van € 186,- vanuit een nieuwe CAO
 • We ontvingen € 402,- aan kinderbijslag
 • We hadden een redelijk normaal “overschot” van € 469,77

Bovenop het spaarbedrag van deze maand hadden we nog € 984,- klaarstaan van onze vorige maanden. Dit bedrag zie je niet terug in het bovenstaande schema.

Daarnaast hebben we besloten om de ondergrens/buffer van onze “vaste lastenrekening” terug te schroeven met € 1000,-. Hierdoor lopen we iets meer risico wanneer er iets direct vervangen moet worden (CV, wasmachine, auto). Dat we dat niet volledig kunnen betalen uit onze gezamenlijke middelen. Gelukkig hebben we persoonlijk nog voldoende buffer om dit risico op te vangen. Waarschijnlijk gaan we deze buffer in de toekomst nog wel weer verhogen, maar de komende jaren is dit voldoende.

Met al deze bedragen waren we er helaas nog niet. Om uiteindelijk tot de € 5000,- te komen heb ik een hap uit mijn persoonlijke buffer genomen van € 1.531,-. Dit bedrag zal ik de komende maanden weer bij elkaar moeten sparen. Ik verwacht dan ook dat het spaarbedrag de komende maanden een stuk lager zal uitvallen. Vooral omdat mijn inkomen vanaf volgende maand flink zal dalen door het ingaan van het ouderschapsverlof.

 

Veranderingen in het maandelijkse overzicht
Vanaf volgende maand zal de aflossingsvrije hypotheek verdwijnen uit het overzicht (joepie!).

Ik zal elke maand bijhouden hoeveel ik persoonlijk heb gespaard om mijn buffer aan te vullen. Dit spaarbedrag telt niet mee voor onze savingsrate, het is immers geen investering voor de lange termijn.

Omdat we vanaf deze maand alleen nog maar een spaarhypotheek hebben, moeten we een nieuw plan maken. Tot op heden ging het grootste gedeelte van ons maandelijkse “overschot” als extra aflossing naar de hypotheek, maar bij de spaarhypotheek gaat dat niet zo makkelijk. Misschien moeten we een nieuwe bestemming vinden voor dat geld. Ik heb daar wel ideeën over en zal er zeker binnenkort over schrijven, maar eerst maar eens met Vriendin en een goede fles wijn genieten van deze mijlpaal.

 

Maandelijkse update 07-2018
Share
Getagd op:                                                                                            

6 gedachten over “Maandelijkse update 07-2018

 • 31/07/2018 om 22:24
  Permalink

  Soms is bijstorten in een spaarhypotheek voordeliger dan sparen. Daarmee kan je de looptijd verkorten. In andere gevallen is aflossen de manier om de maandlast te verlagen. Na 15 en 20 jaar kan je het spaardeel gebruiken om definitief af te lossen. Gefeliciteerd met de nieuwe fase. Wellicht kan een klein advies helpen in deze nieuwensituatie. Vooral met kleine kinderen wil je niet al je geld in stenen hebben.

  Beantwoorden
  • 06/08/2018 om 23:05
   Permalink

   Bedankt voor de tip! Helaas kunnen wij met onze spaarhypotheekverzekering niet bijstorten. Was wel de beste optie geweest inderdaad.

   Beantwoorden
 • 01/08/2018 om 11:53
  Permalink

  Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn, gefeliciteerd!
  Leuk om te zien dat jullie al zo ver gevorderd zijn. Ik ben benieuwd naar de volgende maand!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.