De vakantie zit er alweer een paar weken op en ik heb nu al heimwee. Het is echt even wennen. Vroeg op, de kinderen naar de oppas of peuterspeelzaal en pas
‘s avonds na het bedritueel van de kids weer landen. Eigenlijk te moe om nog iets te ondernemen. Sinds we terug zijn van vakantie is het mij dan ook niet gelukt om iets te plaatsen op de site en eigenlijk baal ik daar wel een beetje van. Ik heb ideeën genoeg en zelfs een paar berichten in concept klaarstaan. Maar vaak kost het toch nog wel een avond om een stukje tekst echt “af” te maken en helaas is het er gewoon nog niet van gekomen.

De eerste periode van het schooljaar is altijd weer hectisch. Er moet veel geregeld worden en er zijn losse eindjes van het vorige schooljaar. Maar als de eerste weken voorbij zijn en de tent eenmaal draait, zal de rust weer terugkeren en hoop ik weer meer tijd en aandacht te kunnen geven aan dit blog. Daarbij helpt het natuurlijk ook dat ik vanaf volgende week officieel drie dagen werk!

Omdat we onlangs onze eerste grote mijlpalen (driedaagse werkweek en geen aflossingsvrije hypotheek meer) hebben bereikt, werd het tijd voor een nieuw plan. In de vakantie heb ik deze uitvoerig beschreven.

In het plan maak ik onderscheid tussen persoonlijke doelen en het gezamenlijke doel.

 • Het gezamenlijke doel is sparen voor een halfjaarlijkse aflossing op de spaarhypotheek.
 • De persoonlijke doelen zijn het aanvullen van mijn spaarbuffer en extra inleggen voor de eerdergenoemde extra aflossing.

Ik zal de komende maanden standaard € 200,- meer inleggen dan Vriendin voor het gezamenlijke doel. Mijn achterstand van vriendin is op dit moment € 5.234,- (iets hoger dan ik eerder dacht).

Alles wat ik bovenop deze tweehonderd euro kan sparen zal elke maand dus gebruikt worden om mijn spaarbuffer aan te vullen (nog 1.415,- te gaan)

 

Aanpassingen aan het overzicht
Door deze veranderingen ziet het maandelijkse overzicht er iets anders uit dan normaal.

 • Vanaf deze maand zal ik aangeven hoeveel we hebben gereserveerd voor de aankomende extra aflossing.
 • De aflossingsvrije hypotheek is eraf.
 • Ik zal het huidige tekort en de maandelijkse voortgang weergeven.
 • Omdat ik aanvullingen op de buffer niet als langdurige investering zie, telt deze niet meer bij onze “voortgang” of “savingsrate”.
Maandelijkse update: augustus 2018 
Voortgang
Reservering extra aflossing€ 614,-
Inleg spaarhypotheek€ 379,-
Inleg beleggingen€ 100,-
Totaal€ 1.093,-
Totaal aan reservering
extra aflossing in december€ 650,-
Leningen
spaarhypotheek€ 80.571,-
Beleggingen
portefeuille Meesman€ 3.536,-
Tekort op spaarbuffer€ -1.531,-
deze maand aangevuld met€ 116,-

Door de vakantie hebben we deze maand minder voortgang gemaakt dan normaal. Er waren geen meevallertjes zoals in de afgelopen maanden. Hierdoor hielden we “maar” € 614,- over. Dit is inclusief mijn extra € 200,-. De komende maanden zal dit bedrag lager worden omdat we vanaf september € 100,-minder gaan inleggen op onze gezamenlijke vastenlasten rekening.

Voor de start van het nieuwe schooljaar ben ik met frisse tegenzin de stad in getrokken om mijn garderobe te verversen (ik had echt nieuwe werkkleren nodig). Ondanks dat ik goed gebruik heb gemaakt van de uitverkoop en de nieuwe collectie heb vermeden, was dit toch een flinke aanslag op de bankrekening. Ik hield aan het einde van de maand 116,- euro over. Een persoonlijk dieptepunt van het jaar.

Ik kan maar beter aan dit soort bedragen gaan wennen. Omdat ik minder ga werken, zal ik logischerwijs ook minder gaan verdienen. Het is nog best spannend hoeveel minder dit zal zijn. Ik heb vorig jaar wel een doorrekening laten maken door onze HR- afdeling, maar zijn hebben nog geen rekening kunnen houden met een salarisverhoging (2,5% erbij volgens CAO en trede hoger wegens goed functioneren). Dus wat het uiteindelijke netto bedrag gaat worden is voor mij nog even een verrassing. Ik hoop dat het een beetje meevalt. Anders ben ik bang dat het nog wel even gaat duren voor ik mijn persoonlijke doelen ga behalen. Maar aan de andere kant; ik heb geen haast. Met kleine stapjes komen we er ook!

Maandelijkse update 08-2018
Share
Getagd op:                                                                                            

Eén gedachte over “Maandelijkse update 08-2018

 • 31/08/2018 om 15:46
  Permalink

  Hier is de laatste vakantiedag ingegaan. Om me heen hoor ik mensen verzuchten dat het ook wel weer eens tijd werd, maar ik zou best nog in het vakantieritme door willen gaan. Hoewel ik qua werk (ik werk vanuit huis) wel wat meer rust om me heen zou willen, zie ik er niet naar uit om alles weer strak volgens het ritme van de klok op te pakken. Zo laat hier, zoveel minuten later daar…

  Geniet van je driedaagse werkweek, uit ervaring weet ik dat het heerlijk is!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.