Mijn ouderschapsverlof is begin deze maand ingegaan. Inmiddels heb ik al drie extra vrije dagen gehad en het bevalt uitstekend! In het onderwijs is het heel normaal om op zondag bezig te zijn met de (les)voorbereidingen van de aankomende week. Dit was tot voor kort dan ook mijn routine. Maar omdat ik nu op maandag vrij ben, ervaar ik mijn zondagmiddag en -avond heel anders. Waar ik normaal op zondagmiddag al begon na te denken over werk en in de avond vroeg in bed wilde liggen, ervaar ik nu meer rust en vrijheid om geheel relaxed heel andere dingen te doen.

Voor dit ouderschapsverlof heb ik wel aardig wat salaris moeten inleveren. Netto “kost” de extra vrije dag mij € 272,- p/m. Door dit uit te rekenen ben ik mij ervan bewust geworden hoe “duur” vrije dagen eigenlijk zijn. Te vaak heb ik mijn dure vrije tijd opgegeven om onbetaald extra werk te verrichten. Daarom neem ik een rigoureus besluit. Vanaf deze maand is dat gratis overwerken afgelopen!

Mijn goede voornemen is als volgt:

Ik ga alleen nog maar op mijn werkdagen werken. Ik doe wat ik kan en dat moet maar goed genoeg zijn.*

*Uitzonderingen zijn korte lesvoorbereidingen in de avond van maximaal een half uur (voor een betere nachtrust) en natuurlijk toetsweken 😉 .

 

De maandcijfers
Als we kijken naar het resultaat van deze maand € 767,-  dan lijkt dit een relatief slechte maand. Het gemiddelde van dit jaar stond op € 1800,-. Maar dit is geheel volgens plan.

We leggen vanaf deze maand € 200,- minder in op onze vaste-lastenrekening. Met dit bedrag hebben wij ons boodschappenbudget verhoogd en sparen we iets meer voor onze vakanties. Daar komt ook nog eens bij dat mijn persoonlijke overschot op dit moment gebruikt wordt om een spaarbuffer aan te vullen (nog iets meer dan €1000,- te gaan).

Deze maand is het mij nog gelukt om € 409,- opzij te zetten voor de buffer, maar de komende maanden zal dat bedrag eerder rond de € 150,- à € 200,- komen te liggen. Dit komt natuurlijk door het lagere salaris.

De afgelopen maanden kreeg ik een aanzienlijke uitbetaling voor gemaakte overuren en waren er regelmatig fikse meevallers. Deze maand geen meevallers (geen teruggave van de belastingdienst, elektra of kinderbijslag).

Die € 767,- wordt waarschijnlijk voor de komende maanden de nieuwe norm.

 

Maandelijkse update: september 2018 
Voortgang
Reservering extra aflossing€ 288,-
Inleg spaarhypotheek€ 379,-
Inleg beleggingen€ 100,-
Totaal€ 767,-
Totaal aan reservering
extra aflossing in december€ 938,-
Leningen
spaarhypotheek€ 80.135,-
Beleggingen
portefeuille Meesman€ 3.627,-
Tekort op spaarbuffer€ - 1.007,-
deze maand aangevuld met€ 409,-

 

Omdat we op dit moment met veel dingen tegelijk bezig zijn (aanvullen buffer, investeren, sparen voor aflossing, gelijk trekken investering huis) zal het de komende maanden allemaal niet echt opschieten. Maar we hebben geen haast. Elke maand komen we met kleine stapjes dichter bij het aftikken van al deze doelen.

Maandelijkse update 09-2018
Share
Getagd op:                                                                                            

8 gedachten over “Maandelijkse update 09-2018

 • 27/09/2018 om 15:05
  Permalink

  Oh heel herkenbaar voornemen, dat werken op je vrije dagen. Helaas voor mij echt nog onontkoombaar (sta pas sinds kort voor de klas, dus moet veel lessen nog van a tot z ontwikkelen). Hopelijk komt er over een jaar of wat meer rust en routine in, ik geef je in ieder geval groot gelijk met je voornemen dat goed maar goed genoeg moet zijn.

  Beantwoorden
  • 29/09/2018 om 09:35
   Permalink

   Om te nuanceren; hoeveel weken vakantie hebben jullie? Iets van 11 weken?
   Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat daar dus veel extra werk tegenover staat; ouderavonden, lesvoorbereidingen, het nakijken van toetsen, vergaderen. Maar; half NL moet het doen met het wettelijke aantal vakantiedagen (5 weken dus).

   Beantwoorden
   • 29/09/2018 om 12:24
    Permalink

    Een veel gehoord geluid. Ik zal inderdaad niet klagen over het aantal vrije dagen wat wij genieten. Heel fijn. Vroeger kreeg ik van mijn broers ook vaak jaloerse opmerkingen over het aantal vakantiedagen. Zij werken beide in de technische sector. Super hard en weinig vrije dagen. Maar toen we op een dag salarissen gingen vergelijken hielde deze opmerkingen meteen op.

    Misschien een keer een goed idee om hier een blogpost over te schrijven…

    Beantwoorden
    • 30/09/2018 om 00:02
     Permalink

     Tja, mijn moeder werkt ook in het onderwijs en ik weet dat zij als lerares meer verdient in 3,5 dag dan mijn vader in de technische sector fulltime. Zelf verdien ik ook ‘maar’ 2.100 euro bruto op basis van 40 uur per week. Geen eindejaarsuitkering oid. En mijn 25 vakantiedagen dus. Zo zijn er genoeg mensen. Er zijn vast ook veel mensen die veel meer verdienen als leerkrachten. Ik weet dat de werkdruk hoog is. En ik weet dat er veel extra uren gemaakt worden. En ja, ik ken ook de vooroordelen. Maar ja, daar staan ook veel extra vrije (verdiende) vakantieweken tegenover

     Beantwoorden
     • 30/09/2018 om 23:31
      Permalink

      Ik schreef al eerder dat we helaas in een oneerlijk spel zitten. In onze economie wordt arbeid niet eerlijk beloond. Ik vind persoonlijk dat er veel werk is waarbij mensen minder krijgen dan ze verdienen. Daarnaast zijn er ook veel sectoren waar belachelijk veel verdiend wordt voor de arbeid die ze moeten verrichten. Persoonlijk vind ik het onderwijs daar niet bij horen. Maar ik kan mij voorstellen dat sommige mensen daar anders tegenaan kijken. Het heeft allemaal te maken met perspectief.

      Als ik mijn salaris vergelijk met die van een schoonmaker of receptionist, dan verdien ik echt belachelijk veel. Zeker als je gaat kijken naar de verrichte arbeid. Maar als je het gaat vergelijken met andere baantjes waarvoor je mastertitel op zak moet hebben is dit zeer zeker niet het geval.

 • 27/09/2018 om 18:59
  Permalink

  Elke stap vooruit is er inderdaad een dichter bij je doel! Het feit dat de ruimte er is om de keus te maken om minder te werken vind ik ook al te maken hebben met financiële vrijheid. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.