Een korte samenvatting van deze maand: “twaalf euro overgehouden en ruim honderd euro verloren”. Hoe dat zo komt? Dat lees je hieronder.

De aandelenmarkt heeft deze maand een dipje gehad. Hierdoor is de waarde van mijn portefeuille met € 101,- gedaald. Ouch! Hierdoor is ondanks mijn inleg van € 100,- het netto verschil met vorige maand minus €1,-. Heel gek om € 100,- te betalen en in diezelfde maand deze inleg weer te zien verdampen. Maar ook fijn om te merken dat ik er niet slechter door slaap. Ik heb maanden gezien waarin het omgekeerde gebeurde (hoogste stijging was € 60,-). Ook weet ik dat er niet eens sprake is van een echte correctie of crash. Als dat gebeurt, zal het waarschijnlijk nog veel dramatischer zijn dan dit.

Ik wist dat er een tijd ging komen dat mijn inleg niet meer de bepalende factor ging zijn voor het stijgen of dalen van de waarde van mijn portefeuille. Maar ik had niet verwacht dat ik dat nu al zou meemaken.

Maar goed, de aankomende maand zijn de aandelen weer relatief “goedkoop” en hierdoor mag ik volgende maand weer wat lager instappen met de nieuwe inleg. Om de waarde van de portefeuille beter te kunnen volgen, heb ik in het maandelijkse overzicht een nieuwe regel toegevoegd. Het verschil t.o.v. vorige maand. Dit bedrag is inclusief de nieuwe inleg. Deze maand is het verschil dus netto – €1,-. 🙁

Op de gezamenlijke rekening ontvingen we deze maand de kinderbijslag. Dus bovenop het gebruikelijke overschot ging er dus € 400,- extra naar de reservering voor de extra aflossing in december. Hierdoor is het deze maand toch weer gelukt om in totaal boven de duizend euro uit te komen.

Maandelijkse update: oktober 2018 
Voortgang
Reservering extra aflossing€ 645,-
Inleg spaarhypotheek€ 379,-
Inleg beleggingen€ 100,-
Totaal€ 1.124,-
Totaal aan reservering
extra aflossing in december€ 1.583,-
Leningen
spaarhypotheek€ 79.698,-
Beleggingen
portefeuille Meesman€ 3.626,-
verschil met vorige maand€ - 1,-
Tekort op spaarbuffer€ - 993,-
deze maand aangevuld met€ 13,-

Na alle gebruikelijke spaardoelen en vaste lasten probeer ik elke maand wat geld over te houden. Dit overschot gebruik ik om mijn persoonlijke spaarbuffer weer aan te vullen. Deze maand is dit overschot het fantastische bedrag van € 13,-. Hier heb ik natuurlijk wel allemaal excuses/redenen voor. Belangrijke kostenposten waren; twee etentjes, verschillende cadeautjes, het vooruit betalen van een sportief weekendje weg, nieuwe schoenen en een zwembadenkaart. Van geen enkele van de bovenstaande uitgaven heb ik echt spijt. Vooral de zwembadenkaart is een uitgave die ervoor zorgt dat ik op mijn nieuwe vrije dag een mooi papadag ritueel kan opbouwen met mijn kids en ze tegelijkertijd lekker kan afmatten.

Al met al een prima maand, maar volgende keer moet ik toch echt wel weer meer over kunnen houden.

Maandelijkse update 10-2018
Share
Getagd op:                                                                        

2 gedachten over “Maandelijkse update 10-2018

 • 23/10/2018 om 20:01
  Permalink

  Herkenbaar 🙂 Ik zag deze maand een dag met € -500,- voorbijkomen. Toen krabde ik wel even achter mijn oren. Daar valt niet tegenop te werken. Gelukkig is er ook wel eens een dag dat het met dezelfde vaart de andere kant op gaat.

  Beantwoorden
 • 27/10/2018 om 23:10
  Permalink

  Geen stress, het gaat maar om 100 euro :). Belangrijk is dat je een plan maakt en je daaraan houdt. Zo te zien lukt dat wel, met het reserveren van extra aflossingen en elke maand een vast bedrag blijven beleggen. Je hoeft niet zenuwachtig te worden van een dipje in de aandelenmarkten, dat hoort erbij.

  Ga zo door!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.