Januari was financieel voor ons geen bijzondere maand. We hadden een extra aflossing op het programma staan, maar deze is helaas nog niet doorgegaan. Hoe dat precies zit, beschrijf ik hieronder. Als ik terugkijk in mijn afschriften dan zie ik een paar uitgaven die minder standaard zijn. Ik heb weer nieuwe kleren gekocht. Een paar mooie truien en shirts voor ruim € 200,-. Dat was eerlijk gezegd best wel nodig.

Ook heb ik de afgelopen maand iets meer gebruik gemaakt van mijn pinpas voor kopjes koffie, lunchen op het werk en drankjes in de kroeg. Alles bij elkaar heeft mij dit afgelopen maand een paar honderd euro gekost. Op de biertjes in de kroeg bespaar ik niet zo graag, maar lunchen in de kantine op het werk is echt overbodig. Ik zal de komende maanden mijzelf weer moeten aanleren om mijn eigen boterhammen te smeren. Dit kan zomaar € 100,- in de maand schelen.

 

De aflossing die niet doorging
In december heb ik ons adviseur/contactpersoon gemaild met de boodschap dat we € 2.500,- wilden aflossen op onze spaarhypotheek. Ik kreeg te horen dat we een mail moesten sturen naar de verzekeringsmaatschappij voor een goedkeuring. In januari kreeg ik de reactie van onze verzekeraar dat we het bedrag mochten bijstorten als premie. Ons is eerder verteld dat bijstorten geen optie was, dus ik was (op z’n zachts gezegd) verrast.

Mijn eerste reactie was prima, aflossen of bijstorten maakt allemaal niet zo heel erg veel uit, maar toen bedacht ik mij dat bijstorten op de lange termijn waarschijnlijk niet het slimste is. Dit heeft ermee te maken dat een extra premiebetaling meegerekend wordt in de bandbreedte. Hierdoor gaat in de toekomst onze minimale inleg omhoog. Omdat het doel is om deze last zo laag mogelijk te krijgen, blijft extra aflossen de voorkeur hebben.

Toen ik dit deelde met onze adviseur merkte hij aan mij dat ik eigenlijk van dit product af wil. Hij stelde voor om de spaarhypotheek om te zetten naar een simpele lineaire hypotheek. Hij heeft beloofd om binnenkort met een voorstel te komen om de spaarhypotheek af te kopen en over te sluiten naar een tienjarige lineaire hypotheek, wat ons meer vrijheid zou geven om vrij af te lossen.

Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer voordelen ik zag. Even de voordelen op een rijtje:

 • De nieuwe hypotheek krijgt een rente conform de huidige rentestanden.
 • Bij de oude spaarhypotheek (afloop 2020) zou ik in 2020 akkoord moeten gaan met het rentevoorstel van de bank. “shoppen” is dan geen optie.
 • Geen € 10,- p/m meer betalen aan extra premiekosten voor het spaarproduct.
 • Geen verplichte gekoppelde overlijdensrisicoverzekering.
 • Geen € 50,- meer betalen per aflossingen of bijstorting.
 • Geen € 100,- meer betalen voor het eventueel verder inkorten van de spaarhypotheek.
 • Geen lange procedures meer via de adviseur, verzekeraar en bank.
 • Elke maand weer gewoon aflossen.
 • De mogelijkheid om zonder fiscale risico’s binnen vijf jaar hypotheekvrij te zijn.

Ik ben erg benieuwd wat het voorstel zal worden en ik heb er wel oren naar. Ik ben ervan overtuigd dat deze switch ons misschien financieel bijna niets gaat opleveren. Maar als we hierdoor vijf jaar eerder van onze hypotheek af kunnen zijn, is dat mij wel een paar honderd euro waard.

 

De voortgang
Zoals jullie gewend zijn hieronder de maandelijkse voortgang. In dit overzicht is te zien dat het bedrag dat wij als aflossing hadden gereserveerd nog even laten groeien totdat we een concreet voorstel hebben ontvangen. Wellicht hebben we een deel van dit geld nodig om de overstap te kunnen maken naar een nieuwe hypotheekvorm.

Maandelijkse update: januari 2019 
Voortgang
Reservering extra aflossing€ 698,-
Inleg spaarhypotheek€ 379,-
Inleg beleggingen€ 100,-
Totaal€ 1.177,-
Totaal aan reservering
extra aflossing€ 2.872,-
Leningen
spaarhypotheek€ 78.375,-
Beleggingen
portefeuille Meesman€ 3.948,-
verschil met vorige maand€ 273,-
Tekort op spaarbuffer€ - 856,-
deze maand aangevuld met€ 135,-

De beleggingen zijn de afgelopen maand weer bijna helemaal hersteld van de daling in december. Een “fictieve winst” van 273,- is een absoluut record in één maand. Deze volatiliteit is over het algemeen geen goed teken. Het blijft volgens mij de komende tijd nog wel even onrustig op de markt.

Deze maand is het mij ook gelukt om € 135,- extra in te leggen op mijn spaarbuffer ondanks de nieuwe kleren en alle drankjes deze maand.

 

 

Maandelijkse update 01-2019
Share
Getagd op:                                                                                                                            

Eén gedachte over “Maandelijkse update 01-2019

 • 03/02/2019 om 13:28
  Permalink

  Goed bezig hoor, en ik ben erg benieuwd hoe het afkopen van de spaarhypotheek uitpakt. Ik ken iemand die in een vergelijkbare situatie zit, zij hebben net een nieuw rentevoorstel van de bank gekregen. Ben benieuwd of ze beter af zijn met het nemen van een “normale” hypotheek.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.