Deze maand heb ik even geen extra stukjes voor de site geschreven. Gewoon omdat ik er te weinig tijd voor had. Ik heb het wel gemist, een avondje de gedachten op een rijtje zetten, maar het kwam er gewoon niet van. Hopelijk is worden een aankomende maanden rustiger en gaat er weer lukken om extra stukjes te typen.

Ondertussen is er op financieel gebied wel een hoop gebeurd. De omzetting van de spaarhypotheek is een feit en vriendin heeft weer een flinke duit in het zakje gedaan. Onze hypotheekschuld is in één klap met 10% gedaald!


Eerst over de bijdrage van Vriendin

Bij de aanschaf van ons huis hebben Vriendin en ik de afspraak gemaakt dat we evenveel zouden investeren in het huis. Zoals jullie weten heeft Vriendin al eerder grotere bedragen afgelost op onze hypotheek. De laatste keer dat ze dat deed, was eind 2017. Begin dit jaar stond ik nog altijd op een flinke achterstand (€ 4.470,-). Deze achterstand betaalde ik langzaam terug door elke maand € 200,- extra in te leggen op onze gezamenlijke rekeningen en sporadisch eventueel “overschot” te gebruik voor extra aflossingen.

Sinds 2017 heeft Vriendin dus minder hoge vaste lasten en houdt ze extra geld over. Omdat ze spaarzaam is (en door de twee kinderen geen tijd heeft om het uit te geven) begon haar spaarrekening  weer serieuze proporties aan te nemen.

Nadat we samen naar de nieuwe lineaire hypotheek hadden gekeken, vroeg ze mij of het niet slim was om gewoon weer een extra bedrag in te leggen. En ik moest haar gelijk geven, met de extra aflossing voorkomen we dat het spaargeld door de lage rente (en vermogensbelasting) verdampt.

Ze besloot om afgelopen maand maar liefst € 8.000,- extra af te lossen op de hypotheek. Tsjakka!! Ruim 10% van het openstaande bedrag! Ik moet nog maar zien hoe ik dit ga inhalen. Mijn “achterstand” komt inmiddels uit op bijna € 12.500,-.

Naast deze € 8.000,- van Vriendin hadden we al ongeveer €3.500,- klaar staan voor een extra aflossing. Samen met de afkoopsom van onze spaarhypotheek komen we nu uit op een hypotheeksaldo van € 66.487,-. En daar zijn we echt trots op. Met zo’n laag hypotheeksaldo begint het einde van de hypotheek langzaam maar zeker in beeld te komen. Dit gevoel wordt versterkt door het feit dat afgelopen jaren hebben ervaren dat het voor ons mogelijk is om dit soort bedragen in een afzienbare tijd weg te werken.


Het oversluiten van de hypotheek

Gelukkig is het overzetten (naast dat een goede maand duurde) zonder slag- of stoot verlopen. Omdat de overeenkomst met terugwerkende kracht per 1 maart inging werd onze premie van deze maand teruggestort en heeft er geen reguliere aflossing plaatsgevonden. Dit teruggestorte bedrag hebben we toegevoegd aan de extra aflossing van deze maand. De adviseur heeft van ons de laatste afrekening ontvangen en de verzekeraar heeft haar kosten ingehouden. Bye bye extra kosten, tot nooit meer ziens.

 

Maandelijkse update: Maart 2019 
voortgang
extra aflossing hypotheek€ 11.936,-
aflossing regulier€ -,-
inleg beleggingen€ 100,-
Totaal€ 12.036,-
Huidige leningen
lineaire hypotheek€ 66.487,-
Beleggingen
portefeuille Meesman€ 4.284,-
verschil met vorige maand€ 131,-
Tekort op spaarbuffer€ - 1.041,-
deze maand aangevuld met€ -87,-

 

Deze maand is het weer niet gelukt om geld te storten op voor mijn eigen buffer. Sterker nog; door het vooruitbetalen van een aankomende vakantie heb ik zelfs weer moeten geld moeten onttrekken. Dit moet geen gewoonte worden 🙂 . Gelukkig krijgen ik over een paar maanden een vakantietoeslag waarmee ik in één keer de buffer kan aanvullen tot het door mij gewenste bedrag.

Waarschijnlijk zullen we aan het einde van de zomer onze maandelijkse bijdrage aan de gezamenlijke rekening weer een stukje laten dalen. Dit zal ons iets meer ademruimte geven in onze variabele lasten en meer dus vrijheid in onze uitgaven. Volgens mij hebben we het verdiend.

Maandelijkse update 03-2019
Share
Getagd op:                                                                                    

2 gedachten over “Maandelijkse update 03-2019

  • 02/04/2019 om 08:20
    Permalink

    Wow! Jullie zijn goed bezig samen! Punten voor je vriendin, nu moet jij weer aan de bak! Goed om elkaar op deze manier te motiveren samen van jullie hypotheek af te komen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.