Het is weer bijna vakantie en dat betekende voor mij altijd boekentijd. Helaas kom ik er tegenwoordig bijna niet meer aan toe. Met de kinderen om mij heen is het lastig om de tijd (en de rust) te vinden om te gaan zitten voor een boek. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren een mooi alternatief gevonden in Podcasts. In dit bericht geef ik je zes podcast tips voor deze vakantie om te luisteren in de auto, tijdens het koken, opruimen of misschien wel in de hangmat.

Ik gebruik zelf de app downcast (IOS) voor het afspelen van mijn podcasts. Ik weet niet waarom ik juist voor deze app gekozen heb, er zijn talloze apps te downloaden. Maar ik vind deze app fijn omdat het erg makkelijk is om je te abonneren op verschillende kanalen.

Voor de mensen die niet weten wat een podcast is; een podcast is een radioprogramma on demand. Een soort van Netflix voor de radio, maar dan gratis. Voor elk onderwerp worden er wel podcasts gemaakt. Sommige professioneel en sommige amateuristisch. Zo zijn er ook veel podcasts te vinden over financiële vrijheid. Het is tenslotte een prachtig onderwerp.


Frederique vraagt door” van follow the money
Follow the money is een journalistiek platform met als missie; waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Ze doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee schade aanrichten.

In deze podcast leest Frederique artikelen van follow the money en bespreekt deze met de auteurs. Aanrader is de aflevering over de huizenmarkt en de financialisering van de samenleving. Net als het gesprek over een alternatief voor onze door schuld gedreven economie.


Future shock van VPRO Tegenlicht
In deze podcast worden onderzoeksjournalisten geïnterviewd over hun items in  het VPRO programma tegenlicht. Vaak over financiële thema’s zoals bijvoorbeeld:

Je hoeft de tegenlicht aflevering vaak niet gezien te hebben om de podcast goed te kunnen volgen.


“Kees de Kort” van BNR nieuwsradio
Deze macro-econoom bespreekt op BNR elke dag zijn visie op het financiële nieuws van de dag. Zijn kritiek over positieve of eenzijdige berichtgeving schuift hij niet onder stoelen of banken. Dus als je in vijf minuten bijgepraat wil worden over de financiële wereld, is het verstandig om je te abonneren op deze podcast.


“Dave Ramsey show”
Dave Ramsey is een Amerikaanse financiële goeroe die al decennia met hetzelfde verhaal zijn radioprogramma maakt. Zijn boodschap “los je schulden af, spaar en investeer” is simpel en doeltreffend. Tijdens het radioprogramma geeft hij antwoord op vragen van luisteraars over hun financiële situatie. Hij doet dit op een begrijpelijke en rechtlijnige manier volgens zijn stappenplan (babysteps). Hij combineert zijn financieel advies wel met een christelijk evangelische boodschap. Maar deze insteek doet mijn inziens niets af aan de kwaliteit van zijn adviezen. Wat vooral leuk is, zijn de mensen die aan het woord komen om te vertellen dat ze schuldenvrij zijn. Dit vieren ze met een zogenaamde debt-free scream.


De rijker leven podcast van Meike van Zandvoort
Ik heb de eer gehad om Meike in het echt te ontmoeten op één van de FIRE bloggers meet-ups. Deze financiële coach heeft zich grondig verdiept in het thema en helpt mensen op een gezonde manier met geld om te gaan. Ze kiest voor een persoonlijke aanpak omdat ze gelooft in een persoonlijke relatie met het geld. In haar podcasts interviewt ze verschillende mensen over hun relatie met geld. Zo interviewde ze laatst Eef van Opdorp (bekend van televisieprogramma’s als “uitstel van executie” en “hoeveel ben je waard'”). Erg interessant.


Edit: De Goed met Geld podcast van Bas en Arjen
Hoe kon ik deze vergeten? Mede financieel bloggers Bas van Firetheboss.eu en Arjen van Stoppenvoormijnvijftigste.nl praten samen over alle onderwerpen waar ze al jaren over schrijven. Leuke gesprekken over interessante onderwerpen zoals passief inkomen, crowdfunding, investeren en natuurlijk over wat ze zelf meemaken.

Geniet van de bovenstaande aanbevelingen en als je vrij hebt geniet dan ook vooral van je vakantie! Zijn er nog meer financiële podcasts die jij wilt aanbevelen? Vermeld ze hieronder!

Podcasts voor op vakantie
Share
Getagd op:                                                

7 gedachten over “Podcasts voor op vakantie

 • 19/06/2019 om 08:57
  Permalink

  Mooie lijst! Ik mis nog wel de Goed met Geld Podcast, een Nederlandse show over hoe je gewoon slimmer met je geld om kunt gaan. Van besparen tot beleggen tot hoe hypotheken en belastingen werken, elke week een nieuwe aflevering!

  Beantwoorden
  • 19/06/2019 om 11:37
   Permalink

   Natuurlijk! Stom dat ik deze er niet tussen heb gezet. Ik heb het aangepast. Hij past zeker in het rijtje thuis.

   Beantwoorden
 • 19/06/2019 om 11:10
  Permalink

  Ja ik ben ook een fervent podcast-beluisteraar! Niet Nederlands, maar wel ERG goed: ChooseFI. Met name episode 38 (Why of FI), 21 (Pillars of FI) en 100 zijn het luisteren waard. Voor de afwisseling luister ik vaak naar Man Man Man De Podcast (niet financieel gerelateerd)

  Beantwoorden
   • 19/06/2019 om 20:46
    Permalink

    Bedankt voor de tips! Een paar kende ik nog niet.
    Zelf ook fan van podcasts, luister vooral Engelstalig eigenlijk, Nederlands heeft pas sinds kort ook leuke opties naar mijn idee.
    Als mix van finance en psychologie/ samenleving vind ik Planet Money en Freakonomics Radio echte aanraders.

    Beantwoorden
 • 20/06/2019 om 10:58
  Permalink

  Kees de Kort is echt heerlijk nuchter. Ik probeer zakelijk zoveel mogelijk tussen 12 en half 1 in de auto te zitten zodat ik hem live kan luisteren…..
  Verder nog mooie tips voor bij een ondergaande zon met een biertje/wijntje straks in de vakantie..
  Dankjewel

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.