Ik heb een Excelbestand gemaakt om mijn beleggingen bij te houden. Op deze pagina is het bestand te downloaden en is een handleiding beschreven. Wat indexbeleggen precies is, heb ik beschreven in de berichten indexbeleggen 1 en indexbeleggen 2.

 

Waarvoor heb ik een Excelbestand nodig?
Bij Meesman worden vijf verschillende indexfondsen aangeboden. Wanneer je geld overmaakt, koop je een aantal zogenaamde “participaties” van één van de indexfondsen. Na het overmaken worden de participaties de eerstvolgende handelsdag voor de (op dat moment) actuele koers gekocht. Op de website van Meesman krijg je een inlogcode waarmee je op een persoonlijke website al jouw gegevens inzien. In het deel “portefeuille” zie je de huidige waarde van de portefeuille en het aantal participaties per indexfonds. In het transactieoverzicht kan je precies zien hoeveel participaties je hebt gekocht en tegen welke koers. Met het overzicht op de website is op zich weinig mis. Maar er ontbreekt de mogelijkheid om de ontwikkelingen van de portefeuille te analyseren.

Wat ik graag wilde bijhouden was de waardeontwikkeling over tijd. Daarnaast wilde ik het rendement per transactie kunnen zien. Dus; hoeveel is de € 100,- die ik vorig jaar in heb gelegd nu waard?

 

Wat kan dit Excelbestand?
Met dit Excelbestand kan je de waardeontwikkeling bijhouden en het gemiddelde rendement berekenen. Zowel voor de gehele portefeuille als voor de individuele transacties. Daarnaast volg je met dit overzicht de inleg versus het resultaat.

 

Downloaden
Door op het onderstaande icoon te klikken kan je de Exceltool downloaden. Op dit moment is het bestand gevuld met mijn persoonlijke resultaten (per 27-03-2017). Ik zal dit document in de toekomst niet updaten met gegevens uit mijn persoonlijke portefeuille. De ingevulde data dient hooguit als voorbeeld.

Excel 2013
Ik maak zelf gebruik van Excel 2013. Het kan zijn dat de grafieken met een eerdere versie van Excel zichzelf niet automatisch aanpassen aan de ingevoerde data. Hier kan ik helaas niets aan doen.


 

Handleiding

De gele velden dienen handmatig ingevoerd te worden met jouw persoonlijke data. De overige velden worden automatisch aangepast.

De volgende gegevens zijn handmatig:
In de eerste tabel zal je de actuele koers moeten invullen per indexfonds. Deze informatie is nodig om de actuele waarde te bepalen van de portefeuille.

Vervolgens moeten de transacties worden ingevoerd. Per transactie moet de datum, het bedrag en de koers bij aankoop worden ingevuld. De transacties zijn allemaal terug te vinden in het persoonlijke transactieoverzicht op de website van meesman.nl.

Dan ben je klaar!
Per aankoop is in de overige tabellen goed te zien wat de waardeontwikkeling is.

Update:
Bij het fonds de aandelen wereldwijd wordt jaarlijks dividend uitgekeerd. Dit dividend wordt kosteloos herbelegd. Daarom zal je het dividend bedrag uit het transactieoverzicht moeten vermenigvuldigen met 1,0025. Anders houdt de formule onterecht kosten in.Wat betekenen de cijfers in de daaropvolgende tabellen?
Voor elk indexfonds wordt een tabel gevuld met daarin elf verschillende kolommen. De eerste drie zijn een kopie van de zelf ingevulde data. De overige acht kolommen zal ik even kort toelichten.

Aantal
Dit is het aantal aangeschafte participaties.

Waarde nu
Dit is de huidige waarde van de deze aankoop.

Totaal waarde op datum
Dit is de totale waarde van dit deel van de portefeuille op de datum van de transactie. Ik maak deze berekening om de waardeontwikkeling te kunnen volgen.

Maanden in bezit
Dit geeft aan hoeveel maanden de gekochte participaties in bezit zijn. Deze informatie is nodig om een jaarlijks percentage uit te rekenen.

Rendement
Dit is het rendement van de investering (los van tijd).

Jaarrendement
Dit is het jaarrendement van de investering. Met dit percentage is beter te beoordelen of er een goed rendement is behaald.

Aandeel portfolio
Dit cijfer geeft wat het aandeel van de aankoop over de gehele portefeuille is.  Dit cijfer wordt gebruikt om tot een cumulatief rendementscijfer te komen.

Gewogen rendement
Dit cijfer geeft aan wat het effect is van de aankoop op het totale rendement van de portefeuille.

Doelrendement
In de tool kom je een doelrendement tegen van 3,5 %. Dit is een persoonlijk doelrendement. Pas het gerust aan, want het heeft geen effect op de berekeningen.

Veel plezier met deze Exceltool. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Als je het gebruikt, hoor ik graag jouw ervaringen.

2 gedachten over “Bijhouden Meesman beleggingen

 • 30/07/2018 om 11:09
  Permalink

  Ik probeer in jouw excel de jaartallen in de grafiek over te nemen naar mijn data, echter de data worden niet overgenomen uit de tabel.. Hoe kan dit?

  Beantwoorden
  • 30/07/2018 om 12:24
   Permalink

   Ik denk dat het komt omdat het formules zijn? Probeer eens kopiëren en te plakken met alleen de waarden. Rechter muisknop bij het plakken… ben benieuwd of het dan wel lukt..

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.