Toen ik dit blog startte in januari 2017 was ons doel:

Een driedaagse werkweek voor ons beide.

Inmiddels (september 2018) is dat doel behaald. We zouden ervoor kunnen kiezen om vanaf nu te streven naar een tweedaagse werkweek, maar dat is niet het geval. Wij houden van het werk dat wij doen (nou ja.. meestal dan). We halen er in ieder geval veel voldoening uit. Maar hetzelfde kunnen we zeggen over ons gezinsleven. Ik verwacht dat de driedaagse werkweek precies een goede balans zal geven tussen werk en privé.

 

Waarom zouden we meer sparen/aflossen of investeren?
Om antwoord te krijgen op die vragen, heb ik hieronder onze “missie” geformuleerd. Onze missie is geen concreet getal, maar het hogere doel waar wij het allemaal voor doen.

Onze missie: “Tijd voor het gezin en kunnen genieten van leuke ervaringen”

Het klinkt misschien wat vaag en algemeen, maar als je ons vraagt wat wij op dit moment het belangrijkste vinden, dan komt het hier op neer.

 

Wat kan ons helpen bij onze missie?
Meer “ademruimte” in ons budget terwijl we onze driedaagse werkweek aanhouden.

Om deze ademruimte te creëren zullen we dus moeten blijven sparen en aflossen. In het bericht het nieuwe plan beschrijf ik de onze financiële startpositie uitvoerig. Het komt erop neer dat ik elke maand 15% van mijn inkomen wil gaan investeren. Alles wat ik daarbovenop kan sparen wordt gebruikt om het restant van de hypotheek versneld af te lossen.

Voordat het zover is, heb ik nog een paar sub-doelen af te werken. Zo moet ik mijn buffer aanvullen tot het gewenste niveau en moet ik nog een aanzienlijk bedrag inleggen op onze vaste-lastenrekening, omdat Vriendin in het verleden extra heeft ingelegd om ons de aflossing van onze hypotheek te versnellen.

 

Het stappenplan:
Met de doelen op een rij is er een heus stappenplan ontstaan met verschillende fases waarbinnen de verschillende doelen soms één-voor één en soms tegelijkertijd worden afgetikt.

  1. 1.500,- aanvullen persoonlijke buffer
  2. 5.000,- extra inleggen op de vastenlastenrekening
  3. 15% van mijn inkomen maandelijks beleggen
  4. Sparen voor de halfjaarlijkse aflossing op de spaarhypotheek

Omdat doel 1 t/m 3 eigenlijk persoonlijke doelen zijn, die soms tegelijkertijd afgewerkt worden met het gezamenlijke doel, bestaat het plan uit verschillende fases.

Fase 1:
Ik blijf elke maand 200,- extra storten op de vastenlastenrekening. Dit ten gunste van doel 2 en 4. Mijn persoonlijke overschot zal eerst gebruikt worden om de buffer aan te vullen.

Fase 2:
Als doel 1 behaald is, wordt het persoonlijke overschot gebruikt voor het tweede doel. Tijdens de eerste twee fases is er nog steeds een overschot op de gezamenlijke vastenlastenrekening, wat gebruikt wordt voor doel 4.

Fase 3.
Pas als het tweede doel is behaald, zal ik stoppen met mijn € 200,- per maand extra inleg op de gezamenlijke rekening en ga ik starten met doel 3. Het persoonlijke overschot dat er dan ontstaat wordt ingezet om te sparen voor een extra aflossing (doel 4.) Het mooie van deze fase is dat we vanaf dat moment weer beiden gaan bijdragen aan dit doel. Vriendin zal hetzelfde bedrag ook inleggen. De verwachting is dat het vanaf dat moment weer hard kan gaan met de extra aflossingen.

Het mag duidelijk zijn dat dit een meerjarenplan is. Begin 2020 zit er een renteherziening aan te komen op de spaarhypotheek. In het meest gunstige geval zouden we in vijf jaar van onze spaarhypotheek af kunnen zijn. Of we dat gaan doen, weet ik nog niet. Misschien krijg ik Vriendin in de tussentijd zover om te gaan experimenteren met beleggen of is onze situatie helemaal weer anders. We gaan het zien.

Ik zal deze pagina niet elke maand updaten met de voortgang van het plan. Maar als je nieuwsgierig bent naar onze voortgang, kan je dit teruglezen in de maandelijkse updates.